Verklaring Friese Provinciale Maatschappelijke Organisaties

Op 14 november a.s. vanaf 18.00 zullen de sociale agenda en de bezuinigingen op de maatschappelijke organisaties worden besproken.

In het kader hiervan stelde Jan Bosman in overleg met diverse Friese Maatschappelijke Organisaties een verklaring op die hij doet toekomen aan alle leden Provinciale Staten van Fryslân en aan de pers.

6 november 2007

Geachte statenleden,

Namens de op 5 november in vergadering aanwezige Friese Maatschappelijke Organisaties stuur ik u de onderstaande verklaring toe.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Nanne de Jong, coördinator FSU (058-2139992) of Jan Bosman, teamleider/consulent M.A.-werk Solidair Friesland (058-2130046).

De verklaring zal in kopie aan pers en media worden verzonden.

Met vriendelijke groeten,

Jan Bosman

VERKLARING PROVINCIALE MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES,
Bijeen op 5 november 2007 in Leeuwarden.

Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslan wil de subsidies aan de provinciale maatschappelijke organisaties in vier jaar ‘afbouwen’ naar 60% van de huidige subsidiebijdragen. Al enkele jaren laat de provincie het subsidiezwaard van Damocles hangen boven de organisaties, met grote onzekerheid tot gevolg. Aan de SOS-THD loopt de subsidie per 1-1-2009 zelfs helemaal af. De medewerkers en vele vrijwilligers in alle organisaties raken ontmoedigd en ervaren dat de provincie – ondanks mooie woorden – hun werk onvoldoende waardeert. Het college van GS kiest er voor om de grote steunfunctieorganisaties te ondersteunen en vindt dat de ‘maatschappelijke’ organisaties op zoek moeten naar andere medefinanciers. Als het de organisaties niet lukt om voldoende financiering te vinden dan zal een deel van het werk gestopt moeten worden.
GS neemt dit effect op de koop toe.

De maatschappelijke organisaties willen graag rekenen op ingrijpen door de Staten. Vooral ook omdat het voorgenomen subsidiebeleid van GS zich voornamelijk richt op de vorm van het werk en niet op de inhoud, de waarde ervan. Het college beroept zich op een terugkeer naar de “wettelijke opdracht” van de provincie en baseert daar een theoretische knip tussen Steunfuncties (consulenten en onderzoekers) en maatschappelijke organisaties (uitvoerders) op. De Steunfuncties horen blijkbaar wel bij de wettelijke taken, de maatschappelijke organisaties niet. Eigenlijk worden
de laatste organisaties nog gematst met de 60% subsidie, volgens deze redenering.

Fryslan is een eigenzinnige provincie, waarvan het bestuur zich vaker niet laat vangen binnen de formele grenzen van taken en bevoegdheden. Een recent voorbeeld daarvan is het provinciaal armoedebeleid voor de komende vier jaar, met zelfs een gedeputeerde die armoedebeleid als portefeuille heeft. Formeel heeft de provincie geen enkele wettelijke taak of opdracht op dit terrein, een gegeven dat in de voorafgaande discussie een stevige rol speelde. Maar de provincie wilde haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en trok zich niets aan van ‘wettelijke kaders’. Een keuze die uit ons hart gegrepen is!

Het college stelt dat uit de resterende 60% van het huidige budget de kerntaken van de organisaties voldoende gefinancierd kunnen worden. Elke logica achter deze keuze ontbreekt: wat zijn kerntaken en wie bepaalt dat? Waarom 60% van de huidige subsidie, waarom niet 120% als de kerntaken heel
belangrijk zijn voor Friese burgers?

Wrang is ook het gemak waarmee het college het ‘kapitaliseren’ van vrijwilligerswerk – juist bedoeld om zo als cofinanciering bij provinciale fondssubsidies te dienen – afserveert als ‘technisch niet haalbaar’. Daar laat het college het bij, een alternatief wordt niet geboden. In het coalitieakkoord van GS staat “Als leidraad geldt voor ons dat het beleid gericht moet zijn op het welzijn en welbevinden van alle inwoners”. De inzet van vrijwilligers is goedkoop, maar vereist wel waardering en continuïteit. Daarvoor zijn substantiële en structurele budgetsubsidies van de provincie onmisbaar. In het akkoord wordt aangegeven “dat vrijwilligers (en organisaties) maximaal zullen worden gefaciliteerd en professioneel ondersteund”.

We vertrouwen er op dat deze papieren woorden ook in de praktijk waargemaakt gaan worden. We roepen de Staten op om niet voor de zoveelste keer wazige definitiediscussies te voeren en maatschappelijke organisaties nog jaren te laten bungelen. We vragen de Staten om te kiezen voor het belang van duurzame inzet van onze organisaties. Niet om organisaties in stand te houden, maar om veel Friese burgers de solidaire steun te geven die ze verdienen. Dat is investeren in een samenhangende sociale infrastructuur in plaats van die op te knippen en te ontregelen!

Met vriendelijke groet,

De provinciale maatschappelijke organisaties in Fryslân (zie onder).

Contactpersonen:
Nanne de Jong, coördinator FSU (058-2139992)
Jan Bosman, teamleider/consulent Solidair Friesland (058-2130046)

Deze verklaring is in overleg door de volgende Friese Maatschappelijke Organisaties
op 5 november 2007 vastgesteld:

Centrum Tumba
COC Fryslan
Fries Centrum voor Doven en Slechthorenden
Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden FSU
Humanitas afd. Friesland
Stichting Friese Ouderenbonden
VG Belangenplatform Friesland (Opvolger Provinciale Federatie van Ouderverenigingen)
Protestants Diensten Centrum Fryslan
Solidair Friesland
SOS Telefonische Hulp Dienst Friesland.