GroenLinks vraagt staatssecretaris Albayrak om snelle opvang voor bewoners Witmarsum

vluchtelingendemo.jpg
Naïma Azough en Wijnand Duyvendak(GroenLinks) hebben door middel van kamervragen aangedrongen op snelle opvang voor de bewoners van de noodopvang in Witmarsum. De Friese Statenfractie GrienLinks zocht contact met de Tweede Kamerfractie over Witmarsum, toen duidelijk werd dat de Staten niet bereid waren zich in te zetten voor een oplossing. In de Statenvergadering van 19 december dioenden SP en GrienLinks een motie in, waarin het College van GS gevraagd werd een oplossing te zoeken voor de problemen. De motie werd niet gesteund door PvdA en CDA en afgeraden door het College.

Fractievoorzitter Groeneveld: “De problemen in Witmarsum maken opnieuw duidelijk dat er gaten in de Vreemdelingenwet zitten als het gaat om onderdak. Of het nu gaat om oude- of nieuwe wetters, er zijn mensen die wel een tweede procedure in Nederland af mogen wachten, maar geen recht hebben op opvang. Dat is belachelijk en onmenselijk.”

Ook de gemeente Wûnseradiel is niet bereid een oplossing te zoeken voor de problemen. Burgemeester Piersma geeft aan dat de gemeente voor de oude wetters genoeg heeft gedaan (mensen die voor 1 april 2001 een asielaanvraag ingediend hebben). De nieuwe wetters zijn nu echt een verantwoordelijkheid van de Staatssecretaris, vindt Piersma.

Groeneveld kan daar wel inkomen. “Vandaar dat we in Den Haag druk proberen op te bouwen” zegt ze. “Natuurlijk pakte onze Tweede Kamer fractie dit op. Laat deze PvdA staatssecretaris nu maar eens helder zijn; is het echt de bedoeling van de nieuwe Vreemdelingenwet geweest dat er mensen op straat belanden? En wil zij daar de verantwoordelijkheid voor nemen?

Schriftelijke vragen van de leden Duyvendak en Azough (beiden GroenLinks) aan de staatssecretaris van Justitie over de sluiting van de noodopvangvoorziening Witmarsum

  1. Kent u het bericht¹ dat door de op handen zijnde sluiting van de noodopvangvoorziening Witmarsum een twintigtal asielzoekers, waaronder kinderen en hoogbejaarden, op straat dreigen te belanden?
  2. Klopt het dat deze groep asielzoekers in Nederland mag verblijven in afwachting van de uitkomst op hun verblijfsaanvraag, maar dat er niet van overheidswege voorzien wordt in huisvesting en levensonderhoud? Zo ja, waarom wordt aan deze groep geen huisvesting aangeboden?
  3. Wat gaat u doen om te voorkomen dat deze groep asielzoekers op straat belandt, met alle mogelijke schrijnende gevolgen van dien? Bent u bereid om de bewoners van de noodopvangvoorziening Witmarsum zo snel mogelijk huisvesting en levensonderhoud aan te bieden in een COA-opvangvoorziening?

Den Haag, 9 januari 2008

1. Asielzoekers na 5 jaar mogelijk alsnog op straat’, reformatorisch Dagblad 21 december 2007.