Burgerinitiatief REC-Omrin ingediend

afvaloven-nee.jpg

Op woensdag 16 september bood de Stichting afvaloven nee ruim 13.000 (!) handtekeningen aan de voorzitter van de Staten, de CdK Jorritsma, aan. De handtekeningen ondersteunen het burgerinitiatief van de stichting. Zij vragen om een nut en noodzaak discussie in de Staten over de afvaloven in Harlingen. De volgende statenvergadering wordt er besproken of en wanneer het verzoek van de stichting op de agenda van de Staten wordt gezet.

Irona Groeneveld: “Doordat de REC een bedrijf is van 30 gemeenten in Fryslân heb je een probleem, blijkt nu. De vermenging van een bedrijf bezitten (de B&W’s zijn aandeelhouder) en het volk vertegenwoordigen (de raad) als gemeente heeft gemaakt dat veel gemeenten in een spagaat terecht zijn gekomen.

In sommige gemeenten is de discussie over de REC wel gevoerd, maar ook in veel gemeenten niet. En de burger trekt dan aan het kortste eind. Er zit dan een democratisch gat in onze samenleving. Het burgerinitiatief doet een verzoek tot het voeren van de discussie in de Staten. Wij vinden dit een zeer terecht verzoek, gelet op de grote maatschappelijke effecten van zo’n afvaloven: angst van mensen voor hun gezondheid, het risico van (meer) vervuiling van één van de belangrijkste natuurgebieden van Europa, een economische rem op échte recycling en terugdringing van afval.

Na indiening van het burgerinitiatief besluiten Provinciale Staten in de eerstvolgende vergadering (4 november) of het Burgeriniatief op de agenda van Provinciale Staten wordt geplaatst. Voorafgaand vindt inhoudelijke toetsing van het burgerinitiatief plaats, door ambtenaren en de vergadering van fractievoorzitters. Deze toetsing gebeurt op basis van de verordening Burgerinitiatief Fryslân. Als PS het verzoek toewijzen, dan bespreken zij het burgerinitiatief waarschijnlijk op 16 december dit jaar.

13000

CdK ontvangt 13000 handtekeningen