Kulturele Haadstêd gaat (een beetje) door
GrienLinks is voor cultuur, maar tegen de kandidaatstelling als Kulturele Haadstêd. Dat was de conclusie van Retze van der Honing na het debat over de kandidaatstelling van Leeuwarden als culturele hoofdstad op woensdag 21 december 2011 in de Staten. En het ging van dik hout. In de voorbereidende commissievergadering op 14 december leek het nog of het CDA nee zou zeggen tegen de kandidaatstelling. Redenen: omdat de plannen die voorlagen van de stichting Kulturele Haadstêd niet inspirerend en duidelijk genoeg waren. Omdat pas in een heel laat stadium (september 2011) aan de Staten werd gemeld dat toch Leeuwarden trekker moest worden in plaats van de hele provincie. Omdat de tijd om genoeg draagvlak te creëren er niet meer is. Precies de redenen waarom de GrienLinks statenfractie, die anderhalf jaar geleden voor het plan voor de kandidaatstelling stemden, aan het twijfelen was geslagen. Had het plan nu nog wel een kans? Hoofdreden voor GrienLinks om voor te stemmen was, dat de cultuur in Fryslân gestimuleerd zou worden. Maar uiteindelijk stemden de beide GrienLinks-statenleden tegen de kandidaatstelling voor Kulturele Haadstêd en dienden een amendement in met het voorstel het gereserveerde geld in de basisinfrastructuur van cultuur te steken. Retze van der Honing: “ Nu nog mee gaan doen aan de Kulturele Haadstêd lijkt op muziek spelen op het achterdek van de Titanic”
En het CDA?
Ervaren CDA watchers weten dat, bij onenigheid in de coalitie, gekozen wordt voor een amendement met een rij voorwaarden. Zodat toch voor gestemd kan worden. En inderdaad. Op 21 december lag er een amendement van het CDA. Dat gezamenlijk met de andere coalitiepartijen PvdA en de FNP ingediend werd. Dus de meerderheid stond al vast. Leeuwarden zou kandidaat worden voor Culturele Hoofdstad 2018. Maar, zoals het in de voorwaarden van het amendement van de coalitie staat, de definitieve beslissing wordt pas genomen in maart 2012, als de raad van Leeuwarden ook een beslissing neemt. Ook wordt maar een derde van het budget ter beschikking gesteld en wordt in maart definitief over de rest van het geld gestemd. Retze van der Honing: “Dat is een enorme draai van het CDA. En gelóóft u nu in het plan of niet? Als u er werkelijk in gelooft, moet u er ook voor gaan. En als u dit in de coalitie afhandelt, vermoei ons dan niet met dit debat en zo’n amendement. ” Ook Aukje de Vries van de VVD was boos: “We hebben dan toch voor Jan met de korte achternaam dit debat zitten voeren in de commissie. U heeft het gewoon al uitgediscussieerd in de coalitie.”
Over het plan zelf sprak Retze: “In eerste instantie leken de plannen voor de kandidaatstelling voor de culturele hoofdstad een beetje op ‘samen de wereld veranderen’. Troelstra zou er zijn vingers bij aflikken. Mijn fractie vond het anderhalf jaar geleden dan ook een goed idee. Het zou de culturele, sociale en economische infrastructuur in Fryslân kunnen versterken. Maar de culturele hoofdstad is nu het stadium van ‘een kans krijgen’ voorbij. NU is het het moment van ‘go-no go’. En als de plannen dan niet voor elkaar zijn, dan is het no-go.” Reden voor Retze van der Honing om een amendement in te dienen om Leeuwarden niet kandidaat te stellen voor Kulturele Haadsted, maar het beschikbare geld (twee maal 1,2 miljoen euro) wel in de basisinfrastructuur cultuur te steken. Het amendement werd niet aangenomen. Het amendement van de coalitie (CDA, PvdA, FNP) werd wel aangenomen, met 29 stemmen voor en 14 tegen.