Niet meer intensieve landbouw, maar meer biologisch!

De voorzitter van Wageningen Universiteit dacht vorige week: onze universiteit kan wel wat publiciteit gebruiken, laat ik eens iets prikkelends zeggen. Dan kom ik er nog tussen in het media-geweld rond de verkiezingen.
En het is hem gelukt, maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn…. Dijkhuizen stelt dat er meer intensive landbouw plaat moet vinden, want over een aantal jaren herbergt de wereld 9 miljard inwoners en die willen allemaal vlees en zuivel consumeren. Dat is duurzaam, want intensieve landbouw heeft de meeste opbrengst vergeleken met wat je er in stopt.
Het lijkt me dat Dijkhuizen de bevolkingsgroeicijfers wel tot zich heeft genomen, maar een aantal andere cijfers en ontwikkelingen in de wereld gemist heeft. Zoals de gevolgen van intensieve landbouw voor de bodemvruchtbaarheid en het dierenwelzijn.En het groeiend besef dat eerlijke duurzame thema’s als eerlijke handel en regionaal produceren de aandacht verdienen.
En hoezo moet iedereen vlees eten? Het is al zo lang duidelijk dat er roofbouw gepleegd wordt op de planeet doordat we soja moeten importeren om dieren vet te mesten voor consumptie. Wanneer we die gronden zouden kunnen gebruiken voor voedselproductie, wordt het probleem al een stuk kleiner.
En wanneer ook derde wereldlanden in staat gesteld worden hun eigen voedsel te produceren, krijgen we meer evenwicht.
Biologische landbouw gaat uit van duurzame principes; een gesloten kringloop op het bedrijf, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, dierenwelzijn. Daar word ik blij van. Doe mij daar maar meer van!
Irona Groeneveld