Inhoud:
|
Beste nieuwsbrieflezer, De decembervergaderingen van de Staten hebben altijd een volle agenda. Er moeten nog wat beslissingen genomen worden, zo voor het einde van het jaar. Ook staan er vaak – wij snappen niet hoe het kan – geladen onderwerpen op de agenda. Dit keer waren dat Thialf en de takendiscussie (waar de subsidies voor de maatschappelijke organisaties zoals COC, FSU, Tûmba etcetera vanaf hangen). Hieronder kunt u meer lezen over onze bijdrage. We wensen iedereen goede feestdagen en een groener en linkser 2013. Met vriendelijke groet, Irona Groeneveld, Retze van der Honing (statenleden), Gerrit van der Meer en Sanne van Wees (fractiemedewerkers) en Lineke Bakker (stagiaire)
Ook te volgen op twitter: |
Combinatie van besluiten erg vreemd
Vlak nadat de meerderheid van de partijen op de Statenvergadering van 19 december 2012 50 miljoen euro voor Thialf hadden uitgetrokken, besloten ze ook dat het sociale beleid geen onderdeel meer uitmaakt van de taken van de provincie. Dat betekent dat de subsidies voor de maatschappelijke organisaties worden gestopt (vanaf 2014 gehalveerd, daarna gestopt). En dit gaat om een paar ton per jaar….. De passie en ambitie die overduidelijk aanwezig waren bij de bespreking over Thialf, ontbraken geheel bij de takendiscussie. Kwetsbare groepen in de samenleving (homo’s, armen, gebruikers van de zorg, ouderen en gehandicapten) hebben te maken met een stapeling van problemen in deze crisistijd. De ondersteuning van deze groepen (door diverse organisaties) komt door dit besluit zwaar onder vuur te liggen. Daar zou je toch wat passie en ambitie bij kunnen gebruiken als politieke partijen, maar nee, dus. Lees hier meer over in het stukje over de takendiscussie.
Thialf krijgt maximaal 50 miljoen euro van provincie Fryslân
“Het is een historische dag”, sprak Retze van der Honing tijdens de Statenvergadering op 19 december 2012 namens GrienLinks, “want we nemen vandaag (weer) een besluit over Thialf. GrienLinks wil Thialf behouden als internationale topijsbaan met een A-status. We moeten zo gauw mogelijk aan de slag. Daarnaast hebben we in februari gepleit voor een duurzame ijsbaan met eigen energieopwekking. Die ambitie staat nog steeds overeind.” Hij sprak echter zijn zorgen uit over de hoogte van de provinciale bijdrage, het uitblijven van toezeggingen voor bijdragen van het Rijk en uit de markt, de risico’s in de exploitatie, het overnemen van schulden bij de aandelenoverdracht door de provincie en het feit dat er straks DRIE ijshallen in Fryslân staan (twee in Heerenveen en één in Leeuwarden). Lees hier meer: 50 miljoen euro voor Thialf.
Kerntakendiscussie na bijna vier jaar ‘afgerond’, maar over sociaal beleid is laatste woord nog niet gesproken
Provinciale Staten van Fryslân hebben eindelijk een besluit genomen over wat ze beschouwen als de kerntaken van het Friese provinciaal bestuur. Niet dat GrienLinks tevreden is met het eindresultaat, want sociaal beleid is geen kerntaak meer. Maar het was toch vooral te danken aan de vasthoudendheid van GrienLinks-statenlid Retze van der Honing, dat ‘de takendiscussie’ van de provincie door de Staten zelf is afgerond, na bijna vier jaar touwtrekken, op woensdag 19 december 2012. Tijdens het debat was Irona Groeneveld overigens woordvoerster voor GrienLinks, omdat Retze z’n handen vol had aan Thialf (zie elders in deze nieuwsbrief). Lees hier meer: De kerntaken van de provincie.
Nieuwe dienstregeling Arriva: 305 klachten na één week
De eerste week dat Arriva de (ingekrompen) dienstregeling voor het openbaar vervoer met bussen in Noord- en Zuidwest-Friesland overnam van Connexxion, kwamen er 305 klachten binnen. Dat meldde gedeputeerde Johannes Kramer 19 december 2012 in de statenvergadering. “Dat binne 305 tefolle, mar yn ferliking mei de 175.000 minsken dy’t Arriva dy earste wike betsjinne hat, dochs noch te oersjen. De provinsje en Arriva moatte it dwaan mei tweintich oant 25 persint minder jild en ek safolle minder ritten. De ferwachting is, dat mar twa persint fan de reizgers hjir troch troffen wurde”, zei Kramer.
Omgerekend: van die 175.000 reizigers in de eerste week (9 tot en met 15 december) zouden 3.500 last moeten krijgen. Daarvan heeft nog geen tien procent een klacht ingediend. Vermoedelijk zijn er dus nog veel meer dan die 305, die door de bezuiniging op het openbaar vervoer in Frysân worden benadeeld. Vandaar dat GrienLinks de reizigers bij deze oproept, hun klacht door te geven. Dat kan bijvoorbeeld bij de openbaar vervoer-website van GrienLinks: www.beter-ov-friesland.nl; wij geven die klachten dan door aan zowel de provincie Fryslân als aan de klantenservice van Arriva. Lees hier meer: Beter OV site van GL weer actueel door nieuwe dienstregeling Arriva.
Toekomst Omrop Fryslân en gevangeniswezen in Noord-Nederland
Tijdens de decembervergadering 2012 van de Provinciale Staten werden twee moties “vreemd aan de orde van de dag” ingediend. Over dit soort moties hebben we al eerder bericht (zie vorige nieuwsbrief). Hiermee kan een onderwerp dat niet opgenomen was op de agenda, toch aan de orde komen.
Omrop Fryslân krijgt steun van Friese Staten
De eerste motie ging over de toekomst van Omrop Fryslân. Aanleiding vormden de kabinetsplannen voor hervorming van het (publieke) omroepstelsel, waardoor wordt gevreesd voor het voortbestaan van een zelfstandige Friestalige radio- en televisiezender met een complete en brede programmering. De Staten spraken uit dat Omrop Fryslân een zelfstandige positie moet behouden als enige publieke zender in de Tweede Rijkstaal. Ook de bestuursafspraak over de financiën voor de Friese taal en cultuur moet worden nagekomen om de complete en brede programmering te laten voortbestaan. PS verzochten GS om deze motie onder de aandacht te brengen van de Regering, de Eerste en Tweede Kamer, alle regionale omroepen en het IPO. De motie werd statenbreed ingediend en bij stemming unaniem aanvaard. Op 20 december werd in de Tweede Kamer tijdens het debat over de hervorming van het (publieke) omroepstelsel een motie van dezelfde strekking ingediend door CDA-kamerlid Pieter Heerma. Ook deze motie werd bij stemming bijna unaniem aangenomen, alleen de PVV stemde tegen. De positie van Omrop Fryslân lijkt (voorlopig) gered!
Friese Staten tegen sluiting noordelijke gevangenissen
Het gevangeniswezen in Noord-Nederland vormde het onderwerp van de tweede motie, die werd ingediend door ChristenUnie-statenlid Anja Haga. Reden hiervoor waren de plannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om het gevangeniswezen in Nederland te reorganiseren. Dit betekent dat de penitentiaire inrichtingen worden geconcentreerd in de Randstad en diverse gevangenissen in Noord-Nederland hun deuren moet sluiten. Dit besluit heeft een grote invloed op de werkgelegenheid in deze regio. Maar liefst 1250 mensen werken in de gevangenissen, die door de plannen hun baan zullen verliezen. Middels deze motie roepen PS de staatssecretaris op de penitentiaire inrichtingen en de daarbij horende werkgelegenheid in stand te houden. De motie werd met 41 stemmen voor en 1 onthouding aangenomen.
BERICHTEN VAN HET BESTUUR
De provinciale ledenvergadering is op 19 januari 2013 in Sneek
De Griene Linkse
De Griene Linkse (ons groene ledenblaadje) wordt voortaan digitaal verstuurd. In deze Griene Linkse staat de uitnodiging voor de provinciale ledenvergadering op zaterdag 19 januari 2013 in Sneek en nog veel meer. Zie hier voor meer informatie in de Griene Linkse digitaal.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de GrienLinks statenfractie en wordt geschreven door Gerrit van der Meer en Sanne van Wees, fractiemedewerkers.