Inhoud:
|
Beste nieuwsbrieflezer, We zijn er nog verbluft van: tijdens de Statenvergadering op 3 juli 2013 bleek er een groot verschil van opvatting tussen de politieke partijen over hoe we het best uit de crisis kunnen komen. Dat er geïnvesteerd moet worden in de samenleving is duidelijk, daar zijn alle partijen het wel over eens. Maar hoe? Dat is een andere kwestie. En alle mooie woorden over duurzaamheid in coalitieakkoorden, economienota’s en milieuprogramma’s ten spijt; nu er fors geld op de plank klaar ligt om te investeren (het NUON-geld), is duurzaamheid opeens geen issue meer. Lees hieronder verder over de discussie rond de NUON-gelden en meer! We horen graag van u hoe u denkt over de politiek, over ons, over iets dat in uw buurt speelt waar we als provincie een rol in kunnen spelen. Bel of mail ons gerust. Verder wensen we iedereen een goede en laten we hopen lange, zonnige zomer… Irona Groeneveld, Retze van der Honing (statenleden), Gerrit van der Meer en Sanne van Wees (fractiemedewerkers)
Ook te volgen op twitter: GrienLinks Fryslan: grienlinksfrysl |
GrienLinks: College beschouwt duurzaamheid als showartikel
rona Groeneveld pleitte tijdens de Statenvergadering op 3 juli 2013 voor een omslag naar een groene, duurzame samenleving met hulp van het NUON-kapitaal. “GrienLinks is er van overtuigd dat het oude economische groeimodel niet meer het uitgangspunt kan zijn. We moeten de omslag maken naar een groene samenleving, waarin we economie opnieuw definiëren. Iedere baan wordt een groene baan en draagt bij aan een sociale samenleving. Groene economie is een duurzame economie. In die groene economie bieden de bouw en de landbouw kansen! Kansen die het college nu laat liggen. Wij gunnen het college die kansen. Want die zijn perspectiefrijker dan investeren in grijze economie. Nu hebben we de kans.”
Zij diende zeven moties en amendementen in (zie hier de moties en amendementen LINK), in de hoop het collegevoorstel bij te kunnen sturen. Hoofdpunten in de moties en amendementen waren: verduurzaming van de criteria voor besteding van het NUON-geld, aanpak van de fietsknelpunten in Fryslân en een motie voor een aanpak van de zorgstructuur in Fryslân. IJdele hoop, zo bleek. Het college en de meerderheid van de Staten vonden dat er al genoeg aan duurzaamheid werd gedaan met onder andere de 90 miljoen euro voor het ‘Fûns Skjinne Fryske Enerzjy’. Om werkgelegenheid te creëren is duurzaamheid als criterium niet handig, zo vond men.
Groeneveld: “Jammer, het college en de coalitiepartijen gebruiken het begrip ‘duurzaamheid’ op die manier als een soort showartikel. Leuk voor de etalage, maar niet als er serieus zaken gedaan moeten worden.” Alleen de SP, de ChristenUnie, D66 en Friese Koers (met onze 2 zetels in totaal dus 11 zetels) waren het met ons eens. De coalitiepartijen PvdA (!), CDA, FNP en oppositiepartijen VVD en PVV (samen 31 zetels) stemden tegen. Opvallend was verder, dat alleen de plannen van de coalitiepartijen werden aangenomen en de plannen van de meeste oppositiepartijen werden afgewezen. Lees hier meer over de behandeling van de Kadernota en onze moties: GrienLinks college ziet duurzaamheid als showartikel.
Dertig miljoen voor Drachten en Heerenveen
In plaats van een spoorverbinding tussen Heerenveen, Drachten en Groningen komen er 31 verschillende projecten ter verbetering van de bereikbaarheid en van de economie van beide plaatsen, c.g. gemeenten Heerenveen en Smallingerland. Het betreft een ‘schamele’ 75,25 miljoen euro die wordt geïnvesteerd door de provincie en door de gemeente Smallingerland.
Dat is een peulenschil in vergelijking met de honderden miljoenen die in de spoorlijn zouden worden geïnvesteerd. Dát geld gaat – helaas – vooral naar de nieuwe asfaltwegen: Centrale As, Noordwesttangent, N381 en Haak om Leeuwarden. (Dat werd al eerder besloten, GrienLinks was daar uiteraard tegen).
Provinciale Staten van Fryslân én de gemeenteraden van beide gemeenten hebben met de projectenlijst ingestemd. Ook de GrienLinks-statenfractie heeft er woensdag 3 juli 2013 fiat aan gegeven, zij het met spijt in het hart dat de genoemde spoorlijn er niet komt. Lees hier meer: Dertig miljoen voor Drachten en Heerenveen.
Schot in het duister met Thialf
De meerderheid van Provinciale Staten (PvdA, CDA, FNP, VVD, D66 = 32 van de 43 zetels) steekt 54 miljoen euro in vernieuwing van ijsstadion Thialf. Dit is 26 juni 2013 besloten. Het gaat om een investering van 50 miljoen en het overnemen van tweederde van de aandelen voor vier miljoen euro. GrienLinks stemde tegen het nemen van het besluit op dit moment en diende, samen met de ChristenUnie, een amendement in. Het amendement pleitte voor het nemen van het besluit ná 8 september 2013. Op 8 september is bekend wat de uitslag is van de zogenaamde ‘beautycontest’van de KNSB en de NOC/NSF tussen de ijsbanen in Heerenveen, Zoetermeer en Almere. Het amendement werd niet aangenomen. Wel kreeg Van der Honing een toezegging van de gedeputeerde dat nu echt de motie uit februari 2012 over het produceren van duurzame energie voor Thialf uitgevoerd zal worden. Lees hier meer over de inbreng van Retze van der Honing tijdens het debat: Fryslân doet shot in het duister met Thialf.
‘Coming out’ nodig voor een duurzame samenleving
Soms voelen we ons als GrienLinksers in de Staten van Fryslân nog steeds dat stel eenzame roependen in de woestijn. Behalve de SP zijn er weinig partijen die bereid zijn echt de keus te maken voor een groenere en duurzame samenleving. Als het er op aankomt, blijft men op het oude – gangbare – denkspoor. Maar deze week kregen we een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving onder ogen die ons een flink hart onder de riem stak. Irona Groeneveld: “Het tij lijkt te keren! Maar het bewerkstelligen van een politieke ommekeer is noodzakelijker dan ooit. We gaan er met hernieuwde kracht tegen aan. Op de Statenvergadering op 3 juli 2013 gaan de Staten besluiten nemen over 300 miljoen (of meer) NUON geld. Wij zullen pleiten voor het inzetten van dat geld voor een duurzame en groene economie.” Lees hier meer over het rapport: Voor een duurzame samenleving is een politieke coming out noodzaak.
Schriftelijke vragen GrienLinks over de 2 miljoen euro van Frisia voor maatschappelijke plus
Irona Groeneveld heeft op vrijdag 28 juni 2013 schriftelijke vragen (zie: Schriftelijke vragen GrienLinks 28 juni 2013 Zoutwinning Maatschappelijke Plus Gebiedsontwikkeling Harlingen Franeker (2) docx) gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de 2 miljoen euro die de zoutfabriek Frisia bijdraagt aan zogenaamde ‘Maatschappelijke Plus ‘ op de gebiedsontwikkeling in Harlingen en Franekeradeel. De fabriek vraagt als tegenprestatie dat de overheden (de provincie, Harlingen en Franeker) ‘er alles aan zullen doen zoutwinning onder het Wad mogelijk te maken’. Provinciale Staten zijn al in mei 2012 akkoord gegaan met de gebiedsontwikkeling. Door antwoorden van B&W in Harlingen op vragen uit de raad in juni 2013 hierover rezen er vragen bij de Statenfractie. Irona Groeneveld: “Wat vraagt Frisia eigenlijk precies van de overheden? Betekent dit dat er op geen enkele manier meer schadevergoeding (door Frisia) mogelijk zou zijn bij bodemdaling door de zoutwinning? Daar willen we wel graag helderheid over. “
Irona Groeneveld op Omrop Fryslân Lees hier verder: Vragen over relatie 2 miljoen euro van Frisia en inzet overheden bij zoutwinning onder Wad.
De staveringskwestje – in stoarm yn in glês wetter?
Uterlik 1 oktober 2013 stiet der in fergees te brûken ‘staveringshifker’ (‘spellingscontrole’) foar it Frysk op ynternet, ek brûkber foar mobile telefoan en as ‘app’. De kâns is lykwols grut dat it dan giet om de hjoeddeiske stavering, dus noch sûnder de (beheinde) wizigingen dêr’t de Fryske Akademy drok mei oan it wurk is. “Dat jout mear tiid om nochris nei dy wizigingen te sjen”, sei deputearre Jannewietske de Vries oan de ein fan in debat, freedtejûn 28 juny yn It Aljemint, de konferinsjeseal yn in ferboude tsjerke achter de Fryske Akademy yn Ljouwert.
De nije stavering wurdt net ferplichte foar amtners en it ûnderwiis, sei beliedsmeiwurker Harmen Akerboom fan de provinsje Fryslân. “It is foar it ûnderwiis oan de eksamenkommisje, hoe ’t dêr mei omgien wurdt”, lei er út. Meiwurker Pieter Duijff fan de Fryske Akademy brocht dêr tsjinyn, dat ‘de eksamenkommisje’ net bestiet, dat it formeel ‘de minister fan ûnderwiis’ is, dy’t eksameneasken fêststelt. “Mar wol op grûn fan in advys fan in groep saakkundigen”, sei er der by. Mear hjiroer: De staveringskwestje – in stoarm yn in glês wetter?.
GrienLinks voor een duurzaam museumdepot
GrienLinks heeft (op woensdag 26 juni 2013) voor een bijdrage van 7,4 miljoen euro van de provincie aan het bouwen van een gemeenschappelijk museumdepot voor vier provinciale musea (het Scheepvaartmuseum, Landbouwmuseum, Het Fries Museum, het Fries Natuurmuseum) en Tresoar (het Friese archief) gestemd. Lees hier waarom: GrienLinks voor duurzaam museumdepot.
GrienLinks wil later maaien in koud voorjaar
De GrienLinks Statenfractie heeft gedeputeerde Johannes Kramer gevraagd of hij invloed kon uitoefenen op het tijdstip van maaien door boeren. Dit in verband met het koude voorjaar, waardoor de jonge vogels later ‘vliegvlug’ zijn. Lees hier de vragen: Late lente, later maaien.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de GrienLinks statenfractie en wordt geschreven door Gerrit van der Meer en Sanne van Wees, fractiemedewerkers.