Thialf-dossier: Hans Konst blijft nog zitten

thialf GrienLinks-statenlid Retze van der Honing wilde 18 september (nog) geen motie van wantrouwen of zo indienen tegen gedeputeerde Hans Konst. De woordvoerders van oppositiepartijen dachten er na onderling beraad ook zo over. IPO-2011-hans-konstOnderwerp was de kwestie Thialf, waarover PVV-fractievoorzitter Otto van der Galiën een ‘interpellatie’ had aangevraagd. Dat is een verzoek om (uitgebreid) vragen over een onderwerp te kunnen stellen in Provinciale Staten. Retze’s werk gebeurde overigens vooral achter de schermen, tijdens een schorsing. Konst werd gevraagd werd met een feitenrelaas te komen over Thialf. Dat verzoek van diverse oppositiefracties kreeg ook de steun van CDA-fractievoorzitter Johan Tjalsma. Konst zegde daarop toe alle “formele” informatie te sturen en vertrouwelijke informatie ter inzage te geven. (Statenleden mogen hier niets over naar buiten brengen). “Ynformele ynformaasje stel ik net beskikber”, aldus Konst.
Lees hier meer over het voorstel van Retze van der Honing voor een ’tactische wissel’ in het college….

Tactische wissel
Het feitenrelaas komt “sa gau mooglik” naar de Staten, zodat die er in oktober of november over kunnen praten. Aan de hand van dat feitenrelaas beoordelen de Statenfracties alsnog, of Konst volgens hen weg moet, of het Thialf-dossier aan een collega moet overdragen (en kan blijven als gedeputeerde) of dat hij portefeuillehouder voor het Thialf-dossier kan blijven. Retze had Konst overigens wel gevraagd, of het niet beter zou zijn het Thialf-dossier over te dragen. “Doekle Terpstra is fuortgien by de KNSB. Is it by de provinsje miskien ek better, dat der in oare deputearre op dit dossier komt?” vroeg hij. Retze noemde dit een tactische wissel. Konst zei kort: “Ik wol der oer neitinke, mar nee: ik ferdom it!”
Het college van GS had pas een dag eerder (17 september) de melding vastgesteld, die moet worden gedaan aan de Europese Commissie in Brussel over (provinciale) staatssteun aan Thialf. Dat kwam tijdens het debat aan het licht. Konst hoopt dat de Commissie voor 2014 uitsluitsel geeft, of sprake is van geoorloofde, dan wel ongeoorloofde staatssteun.
Ook werd duidelijk dat de provincie aan Thialf een lening heeft verstrekt van een miljoen euro “tsjin merk-konforme rinte”. Als de subsidie van vijftig miljoen euro wordt toegestaan, zal die met dat miljoen plus de rente worden verrekend. Als de subsidie niet wordt toegestaan, ontstaat een enorm probleem, zowel voor Thialf als voor de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen, want deze twee overheden zijn sinds kort samen volledig eigenaar van Thialf.