Nieuwsbrief statenfractie GrienLinks Fryslân 94

Inhoud:

Beste nieuwsbrieflezer,

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, komt dinsdag 25 februari 2014 op bezoek in Harlingen. Onderwerp: de REC en de zoutwinning onder het Wad. U bent ook welkom van 16.00 tot 17.30 uur in ’ t Zilt, Westerzeedijk 2, Harlingen. Meer informatie over deze bijeenkomst: http://www.groenlinksharlingen.nl

In de Staten van 19 februari 2014 werd het keiharde Rekenkamerrapport besproken over de vergunningverlening voor de REC (de afvalverbrander in Harlingen). We zijn teleurgesteld in het lauwe debat erover. Wel tevreden zijn we dat de lucht in Harlingen onderzocht gaat worden. Hieronder meer.

We zijn benieuwd! Naar wat u vindt van de politiek. We willen het echt graag weten. Over welk onderwerp dan ook, maar dit keer vragen we specifiek om uw mening over windmolens.

Met vriendelijke groeten,
Retze van der Honing, Joop van der Heide (statenleden)
Gerrit van der Meer, Sanne van Wees (fractiemedewerkers)

Ook te volgen op twitter: GrienLinks Fryslan: grienlinksfrysl
Retze van der Honing: retzevdhoning

     

Debat over hard Rekenkamerrapport REC slapjes

Gedeputeerde Poepjes pakte het tijdens het debat over het snoeiharde Rekenkamerrapport over de milieuvergunning voor de REC handig aan. Ze kwam met het nieuws dat ze met de RIVM in gesprek was gegaan over een luchtonderzoek in Harlingen. De aandacht voor de kritiek van de Rekenkamer op het handelen van het provinciale bestuur bij de vergunningverlening werd daarmee door de gedeputeerde charmant afgeleid. Dat de provincie wil bijdragen en meewerken aan een luchtonderzoek in Harlingen is goed nieuws. Dat was ook wat GrienLinks voor ogen heeft. Maar we willen (veel) meer. Hierover verderop meer.

Het debat eindigde met een motie van afkeuring over het gevoerde beleid in de periode 2006-2010, ingediend door GrienLinks, SP en PVV. Na wat discussie met de PvdA en ook het CDA (zij wilden wel liever een motie van treurnis indienen) werd de motie van afkeuring weggestemd in de Staten. Retze van der Honing:” Zo’n snoeihard rapport verdient een politiek oordeel van de Staten, dat blijft nu wat slapjes hangen in de marge. Dit debat rekent niet af met het verleden, maar dekt het toe.”  

Lees hier over het debat en de amendementen.

Zoutwinning: het blijft penibel

Tot 2021 gaat Frisia Zout uit Harlingen door met de zoutwinning onder de vast wal van Noordwest Friesland. Maar wel ‘afbouwend’, volgens gedeputeerde Sietske Poepjes woensdag 19 februari 2014 in de vergadering van Provinciale Staten. Vanaf 2021 volgt zoutwinning onder de Waddenzee.
Dat blijft raar, vindt GrienLinks. Enerzijds moeten de zeedijken omhoog vanwege de stijging van de zeespiegel, anderzijds bevordert de provincie dat de zoutwinning onder de Waddenzee wordt toegestaan, met niet alleen risico’s voor de natuur (bodemdaling onder het Wad), maar ook dat de zeedijk bij Harlingen daardoor mee verzakt!
Dat bracht Retze van der Honing naar voren in Provinciale Staten van 19 februari 2014, naar aanleiding van het Deltaprogramma 2014. Gedeputeerde Tineke Schokker (CDA) beloofde Provinciale Staten dat “alle effecten” worden bekeken voor de toekomstige normering van de hoogtes en sterktes van de zeedijken, inclusief de zoutwinning.

Lees hier meer over ’t zout.

Windenergie: wat vindt u er van?

In april beoordelen 2014 Provinciale Staten van Fryslân de plannen van de rijksoverheid en particuliere investeerders voor de bouw van een windturbinepark in het IJsselmeer, westelijk van Makkum en iets ten zuiden van de Afsluitdijk, niet ver van Breezanddijk. Het gaat om naar schatting zestig tot honderd windturbines, met een vermogen van naar verwachting circa vijf MW per windmolen. (Zie ook: www.windparkfryslan.nl)
 
Er zitten diverse kanten aan: meer niet-fossiele energiewinning maakt het mogelijk, de fossiele energiewinning terug te dringen. Maar meer windturbines kunnen ook leiden tot meer verstoring van natuur en recreatie. (De mogelijke effecten op recreatie worden binnenkort in kaart gebracht). Een ander idee is: hoe meer windturbines in het IJsselmeer komen te staan, hoe minder er misschien nodig zijn op de vaste wal.
GrienLinks is van mening, dat er in elk geval gestreefd moet worden naar het halen van de afgesproken 530,5 MW aan vermogen, de capaciteit van de (eventuele) nieuwe turbines in het IJsselmeer en op de vaste wal bij elkaar opgeteld (plus de bestaande capaciteit, voor zover die niet wordt vervangen).
Het plan voor het IJsselmeer staat los van de inventarisatie van de inspraak die de Friese Milieufederatie, Hou Friesland Mooi en Platform Duurzaam Fryslân momenteel samen organiseren.
Maar wat vindt u, als lid van GrienLinks, of als lezer van deze nieuwsbrief? Wilt u met ons, de Statenfractie van GrienLinks, meedenken? Uw ideeën over windenergie zijn te allen tijde welkom. Laat uw mening weten, via e-mail, telefoon, of anderszins. En kijk eens verder op de website van GrienLinks:

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de GrienLinks statenfractie en wordt geschreven door Gerrit van der Meer en Sanne van Wees, fractiemedewerkers.

Eén antwoord op “Nieuwsbrief statenfractie GrienLinks Fryslân 94”

  1. Ik ben een warm voorstander van windenergie. Dorpsmolens hebben mijn voorkeur (opbrengst + draagvlak). Daarnaast kleinschalige parken om de streefcapaciteit te bereiken.

Reacties zijn gesloten.