En ondertussen……
onderhandelen de VS en de EU al een dik half jaar over een vrijhandelsverdrag, het TTIP verdrag. Daar maken we ons als Statenfractie ook zorgen over. Even eerst: wat is TTIP en de voor- en tegenstanders.
Voorstanders
Dit zegt de Europese Commissie over de TTIP: Het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP) is een handelsovereenkomst waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten in onderhandeling zijn. De onderhandelingen zijn gericht op het wegnemen van de handelsbelemmeringen (tarieven, onnodige regelgeving, beperkingen op investeringen, enz.) in een groot aantal economische sectoren, zodat het gemakkelijker wordt om tussen de EU en de VS goederen en diensten te kopen en te verkopen. De EU en de VS willen het ook hun ondernemingen gemakkelijker maken om te investeren in elkaars economie.
Volgens de Europese Commissie heeft het TIPP verdrag geen schadelijke gevolgen voor privacy, milieu, voedselveiligheid e.d. Hier meer antwoorden van de EC op veelgestelde vragen over het TTIP verdrag:
Wat is TTIP?
De onderhandelingen tussen de EU en VS over het TTIP verdrag zijn in juli 2013 begonnen en kunnen wel enkele jaren duren. Er is niet veel informatie over de onderhandelingen, want de onderhandelingen worden besloten gehouden.
Tegenstanders
Tegenstanders van dit vrijhandelsverdrag tussen EU en VS noemen de mogelijke aantasting van de regels van de EU op het gebied van milieu, voedsel, landbouw en privacy. Ook is er kritiek op de mogelijkheid van bedrijven om regels van een land aan te vechten als de handel wordt belemmerd. Dit zet de parlementen buiten spel. Lees hier meer over het standpunt van GroenLinks Europa.
In het filmpje hieronder is te zien dat de onderhandelaar namens de EU, eurocommissaris De Gucht, niet aan een journalist kan uitleggen waarom we onze democratie, voedselveiligheid, privacy en milieu op het spel zouden zetten voor een hypothetische 0,05% extra economische groei. Hier het interview met Karel van de Gucht:
Tegenbeweging
60 ngo’s zijn samen een tegenbeweging begonnen tegen het TTIP verdrag, de ‘Alternative Trade Mandate‘. Dit is een Volkskrantartikel van 3 april 2014 over deze beweging.
Tekst over handel uit het ‘Alternative Trade Mandate’: “Bij handel moet het gaan om een uitwisseling, waarbij afzonderlijke ecologische en culturele regio’s op een billijke grondslag hun producten, vaardigheden en creativiteit delen. Maar in de afgelopen decennia
draait het bij handel steeds minder om de uitwisseling van goederen en steeds meer om het elimineren van sociale en milieustandaarden ter bevordering van de winstgevendheid van het bedrijfsleven. De voorgestelde vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de VS – het Transatlantic Trade and Investment Partnership – is een goed voorbeeld: terwijl het
wegwerken van handelsbarrières tussen Europa en de VS wordt aangeprezen als een uitweg van de
economische stagnatie voor deze twee blokken, zal het vermoedelijk in werkelijkheid leiden tot het uithollen van sociale, ecologische en arbeidsrechten.”