GrienLinks komt met een alternatief voorstel voor sociaal beleid

fractie-sociaal-beleid De GrienLinksfractie diende woensdag 18 juni 2014, in de Provinciale Staten een alternatief voorstel in voor het sociale beleid. ‘Lokaal, tenzij’ wordt daarbij leidraad omdat de provincie een eigen, aanvullende, overkoepelende rol heeft op het beleid van de gemeenten. GrienLinks heeft er steeds voor gepleit, maatschappelijke organisaties die op provinciaal niveau actief zijn, ook door de provincie te subsidiëren. “Sociaal en eenvoudig”, noemde Retze van der Honing dit namens GrienLinks. Maar dat is niet geland bij de coalitiepartijen PvdA, CDA en FNP. Zij vinden dat de taken van het COC, FSU, Tumba, Zorgbelang etc. bij de gemeenten horen. Een amendement daarover van de PvdA, CDA, FNP, D66 en fractie Buisman werd aangenomen. Het voorstel in dat amendement is om voor nog twee jaar subsidie van de provincie te zorgen en in die tijd de taken bij de gemeenten onder te brengen.

jvdhRetzevdH-PS-18-6-'14
Luister hier naar de reactie van Retze van der Honing op Omrop Fryslân radio.

“Dat betekent weer uitstel en onzekerheid voor de organisaties. Maar in ieder geval hebben ze de komende twee jaar dan nog geld. En volgend jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dus dan is het een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar het is schandalig dat deze organisaties, met de duizenden vrijwilligers die er actief in zijn, zo in onzekerheid worden gehouden.”, zegt de fractievoorzitter Retze van der Honing. “Wij vinden het werk van al die vrijwilligers van de maatschappelijke organisaties van groot belang voor de sociale infrastructuur van Fryslân. Zeker in deze tijd, waarin de samenleving verhardt, discriminatie toeneemt, de maatregelen op het terrein van zorg en sociaal beleid veel onduidelijkheden veroorzaken en het gevaar op stapeling van maatregelen bij bepaalde groepen ontstaat.

Het voorstel van GrienLinks houdt het volgende in:
De organisaties COC, het FSU, Tumba, Zorgbelang Friesland en Hoor ondersteunen mensen bij het versterken van hun positie in de maatschappij. Belangenbehartiging en zelforganisatie zijn daarbij erg belangrijk. Dit gebeurt op bovenlokaal niveau. Daarom kiezen wij voor het structureel in stand houden van de subsidies van deze organisaties.

Daarnaast willen we een sociaal fonds instellen, waar de organisaties die kwetsbare groepen in de samenleving projectmatig ondersteunen (daar waar het nodig is) aanvragen kunnen doen voor subsidie. De maatschappelijke organisaties Humanitas, Solidair Friesland, PKN en de ouderenbonden (SFO) (maar ook andere organisaties) kunnen daar een beroep op doen. Subsidies aan deze organisaties worden dus projectmatig.

De provincie heeft besloten een ‘lokaal, tenzij’ sociaal beleid te voeren. Ook heeft de provincie besloten dat het sociale beleid voortaan integraal wordt uitgevoerd. Hiervoor is het nog noodzakelijk dat er sociale paragrafen in de diverse beleidsterreinen worden geschreven met als doel de sociale infrastructuur te ondersteunen vanuit de provinciale rol (‘lokaal,tenzij’). De structurele subsidies en het sociale fonds passen daar volgens ons uitstekend in.

Daarom dienen we drie amendementen in met een voorstel dat neerkomt op:
– structurele (provinciale) subsidie voor COC, FSU, Hoor, Tumba en Zorgbelang Friesland en
– een (provinciaal)sociaal fonds voor projectsubsidies (waar o.a. Humanitas, Solidair Friesland, PKN en SFO aanvragen kunnen doen)
– sociale paragrafen in diverse beleidsterreinen van de provincie om het ‘lokaal, tenzij’ beleid vorm te geven”

Dit is de letterlijke tekst van de amendementen:
Amendement GL – def (3) maatschappelijke organisaties PS 18 juni 2014 docx (1)

Amendement GL – bezuiniging Partoer PS 18 juni 2014 docx

Amendement GL – PS 18 juni 2014 – sociaal beleid – expertmeeting en besluitvorming

De amendementen werden niet aangenomen. De ChristenUnie en Friese Koers steunden de amendementen wel. De SP steunde alleen het amendement over de expertmeeting.