Inhoud:
- Motie GrienLinks OV-chiptaxi aangenomen
- GrienLinks voorstel ‘Sociaal en eenvoudig’ over maatschappelijke organisaties niet overgenomen
- GrienLinks wil windmolens én goede voorwaarden
- Nieuw weidevogelbeleid krijgt het voordeel van de twijfel
- Kadernota: het laatste jaar voor de verkiezingen
- Wurkje foar Fryslân: de investering van 300 miljoen euro
- Een ongemakkelijke discussie over intensieve veehouderij
- Verordening Ruimte laat te veel ruimte voor schaalvergroting in de veehouderij
- Superfluch internet komt stadich op gong
- GrienLinks deelt zorgen over FUMO
- STATENLEDEN EN CAMPAGNEVOERDERS GEZOCHT!!
Beste nieuwsbrieflezer,
Op 18 en 25 juni 2014 zijn de laatste Statenvergaderingen voor de zomervakantie gehouden. Het was nogal een heftige eindspurt dit keer. Met onderwerpen als het kader voor de begroting (Kadernota), de weidevogels, de intensieve veehouderij, het Openbaar Vervoer, windenergie en de subsidies voor de maatschappelijke organisaties. Ja, ja. U kunt hieronder en op de website meer lezen over onze inzet. We zijn wat teleurgesteld over het resultaat van onze inzet. Deze Statenvergaderingen hebben we goed kunnen ervaren dat we maar 2 zetels van de 43 hebben. En dat een groen en links geluid nog heel hard nodig is……
Bent u er zo een? Iemand met passie, idealen en betrokkenheid? Iemand die dat om kan zetten in politiek vormgegeven voorstellen? Iemand die zijn ideeën aanstekelijk kan vertellen? Die kan functioneren in een klein team? Die zin heeft in samenwerken met gelijkgestemde zielen?
Dat komt goed uit! We zoeken mensen die ook Statenlid zouden willen worden. In maart 2015 zijn de verkiezingen. U kunt contact opnemen met het bestuurslid: Theo van Bruggen, tamvanbruggen@hetnet.nl of contact opnemen op met de fractie voor meer informatie over wat het werk inhoudt. Ook zijn mensen die het leuk vinden om campagne te voeren van harte welkom.
Vriendelijke groet,
Retze van der Honing, Joop van der Heide (Statenleden), Gerrit van der Meer, Sanne van Wees (fractiemedewerkers). Ook te volgen op twitter: GrienLinks Fryslan: grienlinksfrysl Retze van der Honing: retzevdhoning
Motie OV-chiptaxi aangenomen
Bij het agendapunt ‘Openbaar vervoer in het landelijk gebied’ van de PS op 18 juni 2014 werd de motie voor onderzoek naar het invoeren van een OV-chiptaxi unaniem aangenomen. De motie was een initiatief van Johanna Welfing, het commissielid van GrienLinks. Joop van der Heide verdedigde hem als Statenlid. Een OV-chiptaxi is bedoeld als aanvulling op het openbaar vervoer. Het idee is dat mensen, die te ver van een bushalte afwonen, een beroep kunnen doen op de OV-chiptaxi. Gedeputeerde Johannes Kramer sprak van een “sympatike moasje, yn de positive sin”.
GrienLinks voorstel ‘Sociaal en eenvoudig’ over maatschappelijke organisaties niet overgenomen
De GrienLinksfractie diende woensdag 18 juni 2014 in de Provinciale Staten een alternatief voorstel in voor het sociale beleid. ‘Lokaal, tenzij’ wordt daarbij leidraad omdat de provincie een eigen, aanvullende, overkoepelende rol heeft op het beleid van de gemeenten. GrienLinks heeft er steeds voor gepleit, maatschappelijke organisaties die op provinciaal niveau actief zijn, ook door de provincie te subsidiëren. “Sociaal en eenvoudig”, noemde Retze van der Honing dit namens GrienLinks. Maar dat is niet geland bij de coalitiepartijen PvdA, CDA en FNP. Zij vinden dat de taken van het COC, FSU, Tumba, Zorgbelang etc. bij de gemeenten horen. Een amendement daarover van de PvdA, CDA, FNP, D66 en fractie Buisman werd aangenomen. Het voorstel in dat amendement is om voor nog twee jaar subsidie van de provincie te zorgen en in die tijd de taken bij de gemeenten onder te brengen.
GrienLinks wil windmolens én voorwaarden
In de Statenvergadering op 18 juni 2014 werd gediscussieerd over windmolens. Het ging formeel om twee vragen: willen Provinciale Staten meewerken aan planologische inpassing van een windmolen-‘park’ in het IJsselmeer, én: willen de Staten instemmen met het planologisch mogelijk maken van windturbines in Fryslân, met in totaal een vermogen van 530,5 MW. GrienLinks is vóór het plaatsen van windturbines, zowel in het IJsselmeer als op de vaste wal, maar alleen onder een aantal voorwaarden. Omdat aan sommige van die voorwaarden (nog) niet kon worden voldaan, heeft GrienLinks tegen zowel het planologisch inpassen van het windturbinepark in het IJsselmeer gestemd, als tegen het totale vermogen van 530,5 MW aan windenergie in Fryslân.
Retze van der Honing: ”Wat niet wil zeggen dat we tegen die 530,5 MW zijn, maar we willen eerst het overzicht hebben over alle plannen en de voorwaarden duidelijk hebben waaronder de windmolens geplaatst worden. Als we er in september weer over praten, willen wij zeker dat er gewerkt wordt aan die 530,5 MW halen. Want wat ondersneeuwt in dit debat, wat uit het zicht verdwijnt, is, dat we duurzame energie hartstikke nodig hebben om te kunnen stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen. En daar hoort windenergie gewoon bij. De discussie over duurzame energie dreigt nu te versmallen tot of je voor of tegen windmolens bent. Zo komen we er echt niet! ”
Nieuw weidevogelbeleid krijgt van GrienLinks het voordeel van de twijfel
Onder het motto ‘het is beter dan het oude beleid’’ heeft GrienLinks op 25 juni 2014 de Weidevogelnota 2014-2020 van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) gesteund. Dit ondanks dat twee moties en een amendement van GrienLinks en SP ‘sneuvelden’ bij de stemming aan het eind van de dag. Want qua aanpak lijkt de nieuwe nota een verbetering ten opzichte van het oude beleid. Boeren kunnen tot nu toe subsidie krijgen voor ‘legselbeheer’: het aantal nesten van weidevogels is bepalend voor de subsidie die ze ontvangen. In de nieuwe aanpak gaat het er om, dat boeren en weidevogelbeschermers in ‘collectieven’ samenwerken om grotere, aaneengesloten gebieden tot stand te brengen, waar sprake is van rust en ruimte.
Een belangrijk struikelblok bij het slagen hiervan is echter de financiering. Het ‘Olterterp-oerlis’, waarin diverse organisaties op het gebied van (onder andere) weidevogelbescherming samenwerken, heeft berekend dat voor 40.000 hectare ‘weidevogelkerngebieden’ zeker 16,2 miljoen euro nodig is, voor de periode tot 2020. De provincie Fryslân heeft echter hooguit 13,2 miljoen euro beschikbaar, als er ook voldoende Europese gelden kunnen worden aangeboord. Een motie om het bedrag tot die 16.2 miljoen euro te verhogen, werd afgestemd door de meerderheid.
Kadernota 2015: het laatste jaar voor de verkiezingen
“Het kan groener, het kan socialer en het kan democratischer”, zo was de eerste reactie van Retze van der Honing op de Kadernota. Deze Kadernota 2015werd tijdens de Provinciale Statenvergadering van 25 juni 2014 besproken. Een kadernota geeft – zoals het woord al meldt – een kader voor de begroting van 2015. In grote lijnen wordt het beleid in juni aan Provinciale Staten voorgelegd en kan dan bijgesteld worden. Waarna in november de begroting zelf wordt vastgesteld. Dit is echter het laatste jaar van de zittende coalitie (PvdA, CDA en FNP). In maart 2015 zijn er nieuwe Provinciale Statenverkiezingen. In de politieke wandelgangen heet het dan, dat er ‘geoogst’ kan worden door de coalitie. De coalitie zelf noemt de kadernota ‘beleidsarm’ want er wordt nu uitgevoerd wat er in het coalitieakkoord staat. Veel van de oppositiepartijen namen echter de woorden ‘gemiste kans’ in de mond, om diverse redenen. Retze van der Honing stelde voor om sociaal beleid op te nemen in de beleidshoofdstukken van de provincie, hield een pleidooi om ‘soortenbeleid’ (dat bijdraagt aan de biodiversiteit) te gaan voeren en diende een motie in om te kijken naar de voorstellen die Gerdi Verbeet noemde in haar Rede fan Fryslân om het bestuur democratischer te maken.
Lees hier de hele bijdrage van Retze van der Honing bij de Kadernota.
Wurkje foar Fryslân: de investering van 300 miljoen euro
Ook op de PS van 25 juni 2014 lag het zogenaamde ‘Uitvoeringsprogramma’ van Wurkje foar Fryslân ter beoordeling voor aan de Statenleden. Hierin staan de plannen om de 300 miljoen euro uit de pot met geld uit de verkoop van de NUONaandelen uit te geven. De bedoeling is dat er werk gecreëerd wordt, of, zoals het in ‘Wurkje foar Fryslân’ staat: ‘het versterken van de economische infrastructuur’. GrienLinks heeft in het traject tot nu toe heftig gepleit voor het investeren in een duurzame = groene economie. Het criterium ‘duurzaam’ als leidraad nemen voor alle plannen werd echter door de meerderheid in de Staten te lastig gevonden. Dat vonden wij nou een ‘gemiste kans’.
Retze van der Honing: “Dizze nota is wol wat better útwurke as de foarige. Ek sitte der wat mear duorsume plannen yn. Hoewol dat noch nèt itselde is as it wurkjen oan in griene ekonomy, stimme wy dochs mar foar.”
Lees hier de tekst op de website.
Een ongemakkelijke discussie over intensieve veehouderij
De discussie over de intensieve veehouderij (varkens, kippen, geiten) is er een waar grote belangen een rol spelen. Dat zijn de belangen van de boeren die een bedrijf hebben en de mogelijkheid willen houden uit te kunnen breiden als de bedrijfsvoering dat nodig maakt. En tegelijk zijn er de belangen van dier, mens en milieu. Dat botst. Dat was voelbaar in de Statenzaal op 25 juni 2014. In felle bewoordingen werd er gepleit voor het al dan niet mogen uitbreiden van bestaande bedrijven in de intensieve veehouderij.
Het Rijk heeft onderzoek laten doen door de GGD naar de effecten van de intensieve veehouderij op de gezondheid van de omwonenden. Gedeputeerde Staten hebben gewacht met het provinciale beleid tot na dit onderzoek. In de nota Intensieve Veehouderij stelt Gedeputeerde Staten echter voor weliswaar voor om nieuwvestiging van intensieve veehouderij te verbieden, maar stellen ze ook voor om uitbreiding van al bestaande bedrijven wel mogelijk te maken. Joop van der Heide zei er in de Statenvergadering op 25 juni 2014 het volgende van: “”Wij willen zo snel mogelijk af van intensieve veehouderij want wij willen géén varkens- en kippenfabrieken in Fryslân. (…)”
Verordening Ruimte laat te veel ruimte voor schaalvergroting in de veehouderij
In de Verordening Ruimte heeft de provincie de mogelijkheid sturing te geven aan hoe er met de ruimte in Fryslân omgegaan wordt. Op diverse terreinen worden regels gesteld waar gemeenten (en dus bedrijven) aan moeten voldoen in de bestemmingsplannen. Onderwerpen als recreatie en toerisme, wonen en bedrijvigheid, windmolens, natuur, weidevogels en wegen staan in de verordening. En landbouw.
Retze van der Honing herinnerde gedeputeerde Hans Konst daarom aan een toezegging op 27 februari 2013 om ‘aan te sluiten’ bij de definitie over grondgebonden landbouw in de verordening ruimte van de provincie Utrecht. Daar staat een strakkere definitie van een grondgebonden veehouderij in, die de schaalvergroting in de (melk)veehouderij wat in de perken zou kunnen houden. Helaas: de provincie Fryslân geeft alle ruimte voor schaalvergroting in de (melk)veehouderij.
Superfluch ynternet’ komt stadich op gong
GrienLinks stipet de provinsjale finânsiering fan ‘superfluch ynternet’ yn it bûtengebiet, ek al hat de tarieding fan de subsydzje- en lieningsregeling op ‘e nij fertraging oprûn. “It is in nij fakgebiet foar de provinsje, wy moatte hjir noch yn thús reitsje”, sa ferklearre deputearre Sietske Poepjes (CDA) dizze fertraging.
It giet om mar leafst sechtich miljoen euro. It jild wurdt op twa ferskillende wizen ynsetten: foar in part as subsydzje en foar in part as in liening mei in tolve jier rinnende rinte fan twa persint. De grutte netwurkbedriuwen geane út fan in kostenpost fan gemiddeld 3200 euro foar oanslutingen yn it meast ‘ûnrindabele’ bûtengebiet. Dy bedriuwen wolle sels net mear as tûzen euro de oansluting ynvestearje. It ‘gat’ fan 2200 euro wurdt troch de provinsjale regeling ferlytse: der is skielk subsydzje mooglik fan 500 euro de oanslu-ting, plus de al neamde liening.
GrienLinks deelt zorgen over FUMO
De Statenfractie van GrienLinks is bezorgd over de financiële toekomst van de FUMO: de ‘Fryske Utfieringsorganisaasje Miljeu en Omjouwing’. Die bezorgdheid leeft bij meer fracties, bleek woensdag 25 juni 2014. Een aanvullend bedrag van ruim een half miljoen euro provinciaal geld voor 2014 lijkt nog te weinig om de FUMO-begroting van 2014 rond te krijgen. Vooropgesteld: de FUMO heeft weliswaar een Friese naam, is gevestigd in het hart van Fryslân (Grou) en wordt ‘bemensd’ door Friezen, maar het is een ‘Haagse’ uitvinding. Naar aanleiding van enkele grote ‘milieurampen’ (de vuurwerkramp in Enschedé in 2003, de grote oud- en nieuwbrand in Volendam in café De Hemel op 1 januari 2001) bedacht ‘Den Haag’ dat er een tijdelijke commissie moest komen om te adviseren over het beter voorkómen van grote milieurampen enerzijds en het bestrijden ervan anderzijds. Onder voorzitterschap van oud-burgemeester Jan Mans van Enschede adviseerde die commissie in juli 2008 dat de milieu-ambtenaren van gemeenten en provincies hun kennis en werkzaamheden beter kunnen bundelen in regionale milieu- en omgevingsdiensten. De FUMO is daar het Friese resultaat van.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de GrienLinks Statenfractie en wordt geschreven door Gerrit van der Meer en Sanne van Wees, fractiemedewerkers.