De provincie onteigent wel grond voor de aanleg van wegen, maar weigert ditzelfde instrument toe te staan voor de aanleg van natuur. In de ogen van Retze van der Honing een vreemd standpunt. “Hieruit blijkt dat dit college (CDA, VVD, FNP, SP) het halen van de afgesproken natuurdoelen niet serieus neemt.” Hij diende daarom tijdens de Statenvergadering van 28 september 2016 bij de behandeling van de “Evaluatie Grondbeleid” een amendement onteigening in samen met D66 en de Partij voor de Dieren. Dit amendement vraagt het college te bekijken hoe het instrument ‘onteigening grond’ in het uiterste geval ingezet kan worden voor het halen van deze ‘groene doelen’.
“Onteigening moeten we niet alleen voor wegen en infrastructuur, de zogenaamde ‘rode doelen’ inzetten, maar ook voor ‘groene doelen’. De Raad voor …. noemt het zelfs dwaasheid om hier onderscheid in te maken. De provincie maakt zichzelf daarmee bij voorbaat al machteloos bij de onderhandelingen met grondeigenaren. Ze hebben immers geen stok achter de deur. Het is niet alleen logisch om voor beide doelen onteigening van grond als uiterste instrument in te zetten, maar ook eerlijker: alle grondeigenaren worden dan in beginsel op dezelfde wijze behandeld.”
“Net nedich, wy hawwe noch tsien jier om de natoerdoelen te heljen”, vinden zowel gedeputeerde Johannes Kramer als de coalitiefracties. Ook al staan alle waarschuwingslichten van diverse adviesbureau’s op oranje, dat we die doelen in het huidige tempo juist níet halen. Sterker nog: nergens in Nederland gaat de biodiversiteit zo snel achteruit als juist in Fryslân. Het amendement van Retze van der Honing (samen met D66 en Partij voor de Dieren) om het instrument onteigening in overweging te nemen (aanbeveling van adviesbureau BMC én van de Noordelijke Rekenkamer), werd weggestemd met 16 stemmen voor en 27 tegen.