In deze
nieuwsbrief
Onze beweging groeit. Negentig (!) nieuwe mensen hebben zich in Friesland aangemeld als vrijwilliger. Dat is toch geweldig! De komende tijd gaan we samen werken aan meer acties, meer inhoud en meer groene en linkse politiek. Wil je meedoen? Heb je ideeën of nog niks van ons gehoord? Laat het ons weten!
Nieuwe tijden, nieuwe manieren. Elke maand hebben de Friese GroenLinks raadsleden en Statenfractie nu een politiek overleg. Dit overleg is ten eerste zeer inspirerend, maar heeft ook vaak acties tot resultaat. Zie hieronder voor de actie tegen gaswinning onder de Waddenzee.
Op dinsdag 28 maart 2017 werd Retze van der Honing (GrienLinks) door het Polytburo van de Omrop ondervraagd over wel of niet meedoen aan het kabinet.
Verder in deze nieuwsbrief berichten over de Statenvergadering op 29 maart 2017 en de andere activiteiten van de Statenfractie.
Wil je iets kwijt over de politiek of wil je juist iets weten, bel of mail 058 2925805 of grienlinks@fryslan.nl
Brief aan Shell: geen gas winnen onder Wad
GroenLinkse raadsleden en de Statenfractie schreven samen een brief naar de directeur van Shell Nederland. Retze van der Honing: “We steunen de inwoners van Noord-Friesland, komen op voor het Werelderfgoed Waddenzee en roepen Shell op om te laten zien dat het ze menens is om de transitie van fossiele naar duurzame energie waar te gaan maken. Om te beginnen in Ternaard aan het Wad. Hoe mooi zou dat zijn?”
Lees hier meer over de actie op de site van de Waddenvereniging.
En lees hier de brief zelf op onze site
Hoger grondwaterpeil een enorm issue
Sinds de vorige eeuw wordt al geprobeerd het grondwaterpeil in het Veenweidegebied omhoog te brengen. Nee, geen saai onderwerp, maar een soort horrorstory. Door het lage grondwaterpeil verdroogt de natuur, zakt de bodem (en de huizen en de wegen), komen mestuitspoeling en bestrijdingsmiddelen eerder in de sloten, gaat de biodiversiteit achteruit en blijven de weidevogels weg (want die houden van nat kruidenrijk grasland, zie de kievit met jong op de foto).
Dat lijkt simpel op te lossen, namelijk: het grondwaterpeil omhoog doen. Al in 2003 werden de eerste proeven gedaan met hogere peilen. Maar – in het kort – verder is het eigenlijk nog steeds niet gekomen. Op 22 maart 2017 stond een brief over nog meer vertraging van de proeven met de waterpeilen op de agenda van de Statencommissie. HIER kun je lezen, zien en horen wat er gebeurde (spoiler alert: de coalitiepartijen SP, CDA, VVD en FNP wilden het er niet over hebben en Retze van der Honing was nogal ontdaan).
GL: waarom nieuwe vergunning REC?
“Ik stel zeer verontrust vast dat – ondanks alle beloftes van zowel de directie van Omrin als Gedeputeerde Staten (GS) en de FUMO (de milieuhandhavingsdienst) dat het allemaal echt, heus, goed in orde is bij de afvalverbrander – Omrin minimaal twee jaar lang 30% (!) meer rookgasdebiet (zeg maar ‘stoffen in de uitstoot’) uit heeft gestoten dan in de vergunning staat”, zegt Retze van der Honing. “Dit mag niet. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Op grond van wat kan GS nu nog zeggen tegen omwonenden dat de verbranding van afval veilig en gecontroleerd wordt gedaan? Wij hebben daarover vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. ”
Lees hier meer op onze site.
Wie is de baas? Staten of FUMO (milieudienst)?
Op de Statenvergadering van 29 maart 2017 stond een wijziging in het bestuur van de FUMO (milieudienst van provincie en gemeenten) op de agenda. De stemverhoudingen tussen gemeenten en provincie moesten gewijzigd, omdat de provincie in het Algemeen Bestuur van de FUMO naar verhouding te dominant was met het aantal stemmen. Wat het merendeel van de Staten nogal in het verkeerde keelgat schoot was, dat in toelichting stond, dat de Staten geen moties mochten indienen op het voorstel, alleen ‘ja’ of ‘nee’ mochten stemmen. De Staten hebben echter recht van amendement (het wijzigen van voorstellen).
De meerderheid van de Staten (22 voor, 19 tegen) steunde een motie van de VVD met de uitspraak dat deze houding van de FUMO ‘ongepast’ was. Ook Retze van der Honing steunde de motie: ” Over de rolverwarring bij de Fumo (o.a. bij de REC) hebben we het wel vaker gehad, ze zitten niet helemaal lekker in hun rol”.
Lees hier meer over dit debat in de Staten.
Kust moet vrij blijven van bebouwing
Het college heeft het landelijk Kustpact ondertekend. Dit zijn nieuwe afspraken over kustbebouwing tussen kustgemeentes, provincies, natuurorganisaties, recreatie-organisaties en minister Melanie Schultz. Dat juicht GL toe. Maar: klein detail: de Waddeneilanden hebben het Kustpact niet getekend. Dus vroeg Retze van der Honing hoe het college de kust vrij gaat houden van bebouwing.
Lees hier de beantwoording van het college..
Vaarwegenanalyse moet aangevuld
Het was de bedoeling om op de Statenvergadering van 29 maart 2017 een maatschappelijke kosten en batenanalyse van de vaarwegen in Friesland te bespreken. Het punt is van de agenda gehaald omdat de analyse niet volledig was volgens bijna alle politieke partijen. De maatschappelijke effecten ontbreken in de analyse, zo is de gedeelde mening. Ook een flink aantal gemeenten en ondernemers had veel kritiek op de onvolledigheid van de analyse.
Het punt wordt nu opnieuw besproken in een commissievergadering op 12 april 2017. De bedoeling is dat er dan door de partijen wordt aangegeven wat er nog mist in de analyse. (wordt vervolgd)