Vragen: Buurtbatterijen een oplossing voor energie van zonnepanelen?

Charda Kuipers van GrienLinks vraagt het college (samen met de SP, PvdD, CU) of buurtbatterijen een oplossing kunnen zijn voor de problemen met de teruglevering van energie aan het net. In het Friesch Dagblad van 30 juni 2020 bleek dat Liander bij (zeer) zonnig weer in vijftig plaatsen in Fryslân zonnepanelen van particulieren noodgedwongen geregeld moet uitzetten.

De beantwoording van de schriftelijke vragen vindt u hier.

Dit uitzetten gebeurt tot soms wel 4 keer per dag. Dit is nodig als er meer stroom opgewekt wordt dan er op dat moment vraag naar is, omdat de stroom dan niet verwerkt kan worden, bijvoorbeeld door te dunne kabels. Bij zonnig weer wordt geregeld meer stroom opgewekt dan op dat moment gevraagd wordt. Terwijl er ’s nachts wel vraag naar is, maar de opwek door zonnepanelen stil ligt. Het is daarom niet alleen belangrijk om te zoeken naar oplossingen voor een goede balancering en verwerking van hernieuwbare energie, maar ook te zoeken naar mogelijkheden voor (tijdelijke) opslag.

Charda Kuipers: “Onder meer buurtbatterijen kunnen daarbij een positieve rol spelen door het teveel aan opgewekte stroom op te slaan, zodat deze stroom op een ander moment geleverd kan worden. Liander mag deze buurtbatterijen als netbeheerder echter niet zelf plaatsen. Daarom vragen we aan het college of die – samen met Liander – de mogelijkheden wil onderzoeken.”