Rijkdom – column van Paul van Gessel

Koopkrachtplaatjes, inkomens, inflatiecijfers, steeds komt er statistiek bij kijken. Te pas en te onpas wordt een bewering statistisch onderbouwd. Hoe gebruik je statistiek? De gemiddelde leeftijd in ons gezin is 36 jaar. Onze jongste herkent zich er niet in en ik eerlijk gezegd ook niet, al zou ik dat wel willen.

Statistiek liegt niet, maar wordt wel vaak misbruikt. Zo lezen wij vandaag dat Nederlanders dit jaar wereldwijd op de 4e plek van rijkste burgers staan. Vlak achter Amerika, Zwitserland en Denemarken zitten wij als een Dagobert Duck bovenop een hoge berg dukaten.
Hoe kan dat nou, ik zie daar niets van, hoor ik jullie vragen: Er zijn hier toch voedselbanken en gezinnen die in stille armoede leven? Statistiek mensen, dat is ook hier het antwoord.
In Nederland is de rijkdom ongelijk verdeeld. De rijken worden rijker en de armen steeds armer. En we potten belastingvrij extreem veel op in spaar- en pensioenfondsen ‘voor later’. In pensioenfondsen zelfs 2.000 miljard euro. Want je weet maar nooit hoeveel mensen er over 30 jaar nog boven op die berg dukaten kunnen zitten. Dat kan en dat moet beter: rijkdom kun je delen, armoede niet.

Paul van Gessel, voorzitter provinciaal bestuur