“Er is veel onderzoek gedaan hoe we het teruglopen van het aantal weidevogels moeten stoppen en weer opvoeren. Laten we er geen doekjes om winden, de enige echte oplossing is het herstel en vergroten van het leefgebied waarin hoge waterstanden en goed beheer essentieel zijn”, zo zei Jochem Knol bij de behandeling van de weidevogelnotitie 2021-2030 in de Staten op 24 november 2021. Op initiatief van GrienLinks deed de meerderheid van de Staten de uitspraak dat weidevogelland niet aangetast mag worden en anders daadwerkelijk gecompenseerd moet worden.
“De nota ademt uit dat de wil er wel is, maar de instrumenten om dat te realiseren ontbreken. In de nota lezen we ook liefst 134 maal het woord predatie. Daardoor lijkt het erop dat daar vooral op ingezet wordt en dat is de wereld op z’n kop. Deelt u onze mening dat predatie – het doodschieten van andere dieren – een uiterste redmiddel is en alleen bijdraagt als er structurele maatregelen zijn genomen om grootschalige gebieden met de juiste biotoop in te richten. Wij vragen ons af: klopt de balans in de nota wel?”
Lees hier de hele bijdrage van Jochem
Motie weidevogelland niet aantasten en anders daadwerkelijk compenseren
Daarnaast diende Jochem Knol een motie in (samen met de Partij voor de Dieren, 50plus, D66, SP en van Swol) voor het ‘niet aantasten van weidevogelland, en anders daadwerkelijk compenseren’. Jochem Knol: “Zelfs vakantieparken mogen nog gebouwd worden ten koste van onze weidevogels. Ingrepen in onze schaarse ruimte zijn soms onontkoombaar, maar naar de mening van GrienLinks mag dat alleen als er sprake is van groot openbaar belang. ‘Groot’ lijkt maar een woord, maar het betekent dat we nog beter moeten nadenken over eventuele ingrepen in waardevol weidevogelland. Dat we nog beter alternatieven moeten bekijken en we afspreken dat we er zoveel mogelijk vanaf blijven. Dat willen we graag opgenomen zien in de omgevingsverordening”.
Over deze motie ontstond een flinke discussie. Niet zozeer over de uitspraak in de motie, maar over het ‘dwingende’ van de teksten in de motie richting omgevingsverordening.
De PvdA vond dat deze teksten over wat er in de verordening zou kunnen staan, de beoordeling van de zienswijzen (inspraak) op de verordening zou doorkruisen. Jochem Knol: “In april hebben we eenzelfde motie ingediend en toen waren we ’te vroeg’, nu zegt u ook dat we ’te vroeg’ zijn, maar straks bij de verordening horen we waarschijnlijk dat het ’te laat’ is, omdat de inspraak al is geweest. We dachten met deze motie, waarin we het college opdracht geven een tekst uit te werken op basis van deze uitspraak in de Staten, in samenhang met de evaluatie en de zienswijzen, juist op het goede moment in actie te komen…”
Uiteindelijk ging een meerderheid van de Staten akkoord met de uitspraak zónder de teksten over de verordening (zie aangepaste motie hier ). Jochem Knol: “Dit is een hele duidelijke uitspraak van de Staten. We willen geen aantasting van weidevogelland en als dat dan onontkoombaar is, moet het daadwerkelijk gecompenseerd worden. We zijn benieuwd wat er straks in april bij de verordening voorligt aan teksten van het college.”
Akkervogels
GrienLinks wilde ook met een motie aandacht vragen voor de akkervogels. Deze motie werd mee ingediend door 50plus, PvdD, D66 en SP. Er klonk welwillendheid in de reacties, maar een meerderheid was er niet voor dit verlangen. Jochem Knol: “Hier komen we later nog op terug, want ook de akkervogel verdient een goede leefomgeving’.
Stemming
Motie Akkervogels (verworpen): 28 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie FNP, Forum, PVV, PvdA, Goudzwaard) en 14 stemmen voor (GL, 50PLUS, D66, Partij voor de Dieren, SP, Statenlid Van Swol, VVD)
Motie’uitspraak Weidevogelland niet aantasten en anders daadwerkelijk compenseren’ (aangenomen): 23 stemmen voor (50PLUS, ChristenUnie, D66, FNP, GrienLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP, Statenlid Van Swol) en 19 stemmen tegen (CDA, PVV, VVD, Forum, Goudzwaard)
De weidevogelnotitie zelf werd aangenomen met 11 stemmen tegen (Forum, PVV, Partij voor de Dieren, SP,
Statenlid Goudzwaard) en 31 stemmen voor (50PLUS, CDA, ChristenUnie, D66, FNP, GrienLinks, PvdA, Statenlid Van Swol, VVD).
De fractie van GrienLinks stemde vóór de weidevogelnotitie omdat er duidelijk een poging is gedaan om met het creëren van grote geschikte leefgebieden à la het ‘grutto-aanvalsplan‘ van Winsemius aan de gang te gaan. Jochem Knol: “Wel is het de vraag of het op deze manier gaat lukken, want om de grutto daadwerkelijk te behouden moet in de landbouw een ware omslag plaats gaan vinden naar natuurinclusief boeren. Anders lukt het niet. Maar wij vinden dat wat er nu in de notitie staat een aanmoediging waard”.