Vragen over invloed LTO op handhaving provincie pesticiden

Jochem Knol (GrienLinks) stelde tijdens de Statenvergadering op 26 januari 2022 mondelinge vragen aan het Friese college over de invloed van de LTO op het provinciale bestuur: “Klopt het dat GS na contact met de belangenorganisatie van de land-en tuinbouw, de LTO, handhavingsbezoeken aan akkerbouwers (in verband met het gebruik van pesticiden) heeft opgeschort?”

Handhavingsverzoek Meten=Weten
Door het Drentse burgerinitiatief Meten=Weten is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van pesticiden in onze leefomgeving. Uit dit onderzoek blijkt dat restanten van pesticiden vrijwel overal in onze leefomgeving en in ons voedsel worden aangetroffen. Het is onduidelijk hoe het kan dat deze pesticiden, ondanks dat op de bijsluiters van de middelen staat dat ze gebruikt mogen worden, zich in te hoge concentraties verspreiden. Naar aanleiding hiervan heeft Meten=Weten handhavingsverzoeken bij alle provincies ingediend met het verzoek een verbod op het gebruik van de 14 in het handhavingsverzoek genoemde stoffen. De provincie vroeg om exacte percelen waar deze stoffen gebruikt worden. Meten=Weten heeft vervolgens in alle provincies in een aanvulling een aantal percelen aangewezen (als voorbeeld). In Fryslân waren dat een aantal akkerbouwers o.a. in de omgeving van het Lauwersmeer.

Bemoeienis LTO
In een artikel in de Akkerwijzer wordt gemeld dat de provincie en de omgevingsdienst (FUMO) voornemens waren aan dit verzoek gevolg te geven door een aantal handhavingsbezoeken af te gaan leggen. Na ingrijpen van de LTO, zo staat er in het artikel, is besloten de handhavingsbezoeken op te schorten en over te gaan op controles. Jochem Knol: “Wij vinden dat best gek. Is het normaal dat bij milieuhandhaving eerst met de belangenorganisatie van de betreffende bedrijfstak overleg gepleegd wordt? We nemen aan dat het besluit tot het nemen van een handhavingsbezoek aan bepaalde criteria moet voldoen. Op welke manier kan dan een gesprek met de LTO invloed hebben op dat besluit?”

Antwoord gedeputeerde
Gedeputeerde Hoogland antwoordde: “Goed dat we bij deze vragen stilstaan, ze hebben een zekere mate van actualiteit. Als wij een handhavingsverzoek ontvangen, moeten wij daarop reageren. Dat zijn we wettelijk verplicht. Het antwoord kan een toewijzing of afwijzing zijn. Daarvoor wordt eerst informatie verzameld door de FUMO om een goed oordeel te kunnen geven.
Als antwoord op uw vraag of we de controlebezoeken hebben opgeschort na het contact met het LTO: nee.
U vraagt ook of het gebruikelijk is om de procedure op deze manier te doen. Nee, dit is niet perse gebruikelijk. Normaal wordt gewoon door de FUMO onderzoek gedaan. We dachten in dit geval dat het gevoelig zou liggen bij de telers, omdat normalerwijze geen handhavingsverzoeken binnenkomen over pesticiden. Telers vroegen zich ook af, hoe kan dat nou dat we hierop onderzocht werden. Daarom hebben we dit keer vooraf telefonisch de telers op de hoogte gebracht. Daarna een brief gestuurd. En daarna nog antwoord gegeven op een aantal vragen.
Zoals ik zei, we zijn niet gewend aan pesticidenhandhavingsonderzoeken, dat valt normaal onder de NVWA. Maar het is in dit geval dus wel aan de orde, want we hebben hier met de Wet Natuurbescherming te maken, door de mogelijke effecten van de stoffen op de Natura-2000 gebieden.

Het doel van controlebezoeken is relevante informatie verzamelen. Meten is weten heeft 14 stoffen genoemd in hun handhavingsverzoek. De FUMO zal nagaan of deze stoffen gebruikt worden en hoeveel er gebruikt wordt. Dan gaan we kijken of uitgesloten kan worden dat er sprake is van een overtreding of niet.”