Vragen over ‘boeren in het bos’ in Nijeberkoop

D66, GrienLinks en PvdD vragen aan het college duidelijkheid over het project ‘Boeren in het bos’ op landgoed Boschhoeve in Nijeberkoop. Leden van SOVON, werkgroep roofvogels en omwonenden hebben hun zorgen geuit over dit project. Kern van de zorgen is of de druk van het in het landgoed loslopende vee en de andere activiteiten de ecologische en cultuurhistorische waarden van het landgoed niet te veel aantast.

Lees hier de antwoorden van het college

Boeren in het bos
Vanaf mei 2019 is er op landgoed Boschhoeve een nieuw initiatief. De nieuwe pachters hebben ervaring opgedaan in houtproductiebos dat ze hebben gecombineerd met voedselproductie. Op het landgoed willen ze nu het omgekeerde proberen: ‘We gaan het landgoed verrijken met fruit- en notenboomgaarden, groentes en granen en vee, zoals kippen, runderen, varkens, kalkoenen, schapen en ganzen. Daarnaast bouwen we een eigen productverwerkingsruimte, een winkel, een workshopruimte en we hebben de ambitie om ecologische off-grid boshuisjes te verhuren!’ (tekst van hun website)

Zorgen
De bezwaarmakers geven in hun brief aan dat de bijzondere landschapskenmerken van het oude landgoed verdwijnen, er geen landschapsbeheer- of natuurbeheerplan lijkt te zijn en dat de kruidige onderlaag verdwijnt door het andere gebruik van het bos. Ook melden ze dat de rust moet echt snel terugkomen, anders komen de raven en wespendieven niet weer tot broeden. En dat is wat dit landgoed met afstand uniek maakt, zo melden de SOVON, de werkgroep roofvogels en omwonenden in hun brief. De briefschrijvers vinden het landgoed geen goede plek voor ‘agroforestry’ en zien dat liever gebeuren in jongere en minder diverse bosopstanden uit bijvoorbeeld ruilverkavelingstijd. Daar is vanuit biodiversiteitsperspectief wél veel winst te behalen. Ze willen dat een ecologisch bureau gaat monitoren hoe de biodiversiteit zich ontwikkeld, dat dat bureau ook een natuurbeheerplan ontwikkelt en dat de subsidiërende provincie, gemeente en Wetterskip door voorwaarden aan de subsidie te stellen, bijdraagt aan het verbeteren van het beheer van het erfgoed en de ontwikkeling van de biodiversiteit.

Voedselbos
Danny van der Weijden (D66), Jochem Knol (GL) en Menno Brouwer (PvdD) willen graag duidelijkheid van de provincie over de situatie op het landgoed. Jochem Knol: “Wij zijn voor het ontwikkelen van voedselbos, voor het anders beheren van land waardoor biodiversiteit toe zal nemen. Het is een experiment dat ondersteuning verdient. Maar er moet wél goede monitoring zijn en ondersteuning voor het behoud en ontwikkeling van natuur en erfgoed. Daar zijn zorgen over bij SOVON (de vogelbescherming), de werkgroep roofvogels en omwonenden. Daarom vragen we hier duidelijkheid over”.