Crisis – column van Paul van Gessel

Het zijn roerige tijden. De ene na de andere crisis lijkt zich aan te dienen. Klimaatcrisis, stikstofcrisis, wooncrisis, energiecrisis, vluchtelingencrisis, koopkrachtcrisis, Oekraïne-crisis en ga zo maar door. Wij worden er onrustig van. Of erger.

Onzekerheid en angst nemen toe. Het vertrouwen in elkaar en in de overheid lijdt er onder. Steeds meer mensen klampen zich daarom vast aan nieuwe leiders die ‘zekerheden’ beloven. Zekerheden zoals het ontkennen of bagatelliseren van het probleem.

Maar wat is eigenlijk een crisis? Een crisis is een ernstige noodsituatie die om daadkrachtige directe maatregelen vraagt. Het woord crisis is in politiek en media blijkbaar sterk aan inflatie onderhevig. Te makkelijk worden problemen die we op z’n beloop laten jarenlang niet aangepakt en vervolgens tot ‘crisis’ uitgeroepen. Ten onrechte dus.

Politiek en media zouden een stuk terughoudender kunnen zijn met het gebruik van het woord ‘crisis’. Problemen zijn immers pas een crisis als ze onafwendbaar en plotseling over ons heen komen met immense gevolgen. Dan is crisismanagement vereist met buitengewone maatregelen.

Dat is gelukkig allemaal niet aan de orde. Er zijn problemen en er moeten besluiten worden genomen om ze op te lossen. Op 15 maart kunnen we erover stemmen. Waar gaan we huizen bouwen en hoeveel? Hoe wekken we meer verantwoord energie op? Wat doen we met onze natuur? Hoe richten we ons landschap in? Hoe organiseren we ons vervoer en transport?

Crisis? Kunnen we voorkomen. Ga stemmen. Kan gewoon!

Paul van Gessel, voorzitter GrienLinks Fryslân