Op 28 juni 2023 dienden PvdD, GrienLinks en SP een motie vreemd in om hittestress bij dieren te voorkomen. De motie werd niet aangenomen met slechts 7 stemmen voor (PvdD 1, GrienLinks 3, SP 1, PVV 1) en 30 stemmen tegen.
De motie vraagt om inzet van de provincie via de gebiedsprocessen aandacht te vragen voor het terugdringen van hittestress bij dieren. Menno Brouwer (PvdD): “Het is wettelijk verplicht om dieren die niet in gebouwen worden gehouden, te beschermen tegen hitte. De provincie heeft uitgesproken in de landbouwagenda meer aandacht voor dierenwelzijn te willen stimuleren. En de provincie heeft een goede ingang om via de gebiedsprocessen bij veehouders daar aandacht voor te vragen.” In het debat werd echter door Dieuwke Bakker van BBB met nadruk betoogd dat boeren weten wat ze doen en de juiste maatregelen al nemen. “Boeren laten dieren niet verdrogen, boeren laten dieren niet verhongeren. De motie stuit me daarom tegen de borst. Het is niet nodig dat de provincie hier een rol inneemt, dierenwelzijn hoort niet bij de bevoegdheden van de provincie.” Ook gedeputeerde Klaas Fokkinga betoogde dat dierenwelzijn geen taak is van de provincie, dat dat landelijk geregeld wordt. Wel wordt er via de landbouwagenda aandacht gevraagd voor dierenwelzijn, aldus de gedeputeerde. Hij ontraadde de motie.
Menno Brouwer (PvdD) antwoordde: “Inderdaad geen provinciale taak om boetes uit te delen en dergelijke. Maar het gebeurt in Fryslân wel degelijk. Er waren landelijk bij NVWA in 2022 465 meldingen van hittestress, waarvan in 90 gevallen boetes zijn uitgedeeld. En bij het meldpunt van PvdD zijn er landelijk 223 meldingen binnengekomen, waarvan 20 in Fryslân.”
Bijdrage Elsa van der Hoek
“Dank u voorzitter,
Even een korte aanvulling op wat dhr. Brouwer van de Partij voor de Dieren al heeft aangegeven in zijn betoog over de hitte stress bij dieren in de wei (vee). Ik wil nog aandacht schenken aan het Veevervoer bij warmte.
In Nederland is het (commercieel) vervoer van vee verboden bij een buitentempratuur van 35 graden of hoger. Hierbij maakt het niet uit of het een korte of lange reis is. In de wagen mag de tempratuur niet boven de 30 graden komen, maar met een afwijking van 5 graden.
De afgelopen dagen was het boven de 30 graden bij ons en als je dan je auto in stapt is het erg warm en weet je niet hoe snel je de airco vol uit zet. Dieren welzijnsorganisaties zouden de temperatuureis dan ook graag willen verlagen. Want met 30 graden in een veewagen met al die warme dierenlijven!
Er is een Nationaal Plan voor Veetransport opgesteld, dat beschrijft hoe te handelen bij extreme tempraturen. De NVWA voert extra toezichtmaatregelen uit en start hiermee vanaf 27 graden buiten tempratuur. Het Nationaal plan is geen wet-en regelgeving, dat betekent dat de NVWA niet kunnen handhaven naar aanleiding van dit plan. Wel kan zij controleren of de Europese regels worden nageleefd.
Maar er gaat een groot deel van de veetransporten naar het buitenland en buitenlandse slachthuizen, waar wel de Europese regels gelden, maar het toezicht van de NVWA ophoudt.
Helaas zijn er regelmatig signalen over misstanden met dieren tijdens vervoer en het lossen van de dieren. Ik wil hier de aandacht voor vragen. Geef ook diérenwelzijn een hoge prioriteit.”