Rik Berends

profielfoto van Rik Berends

Rik Berends

Kandidaatnummer 4

Onze nummer 4 op de kieslijst is Rik Berends. In de Provinciale Staten wil hij zich sterk maken voor de natuur én meer bomen.

“Eén van de mooiste quotes vind ik die van Tolkien: Een boom heeft vaak veel vijanden en veel te weinig advocaten. Ik vind het onbegrijpelijk dat de waarde van de natuur weleens wordt uitgedrukt in geld. Daar moeten we verandering in aanbrengen. De provincie kan en moet wat mij betreft nog veel meer grote stukken natuur beschermen dan ze nu doet.

Daarnaast wil ik me sterk maken voor betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer met goede verbindingen. Ik woon zelf in Donkerbroek. Daar merk ik dat het soms lastig is om te reizen met het openbaar vervoer. Dat wil ik de komende vier jaar veranderen. Het openbaar vervoer moet voor iedereen bereikbaar zijn, zowel in de stad als op het platteland.

In de afgelopen jaren is GroenLinks de tweede partij van Ooststellingwerf geworden, toegetreden tot de coalitie en we leveren voor het eerst een wethouder. Ik ben trots dat ik hieraan heb kunnen bijdragen. Verder hebben we ook in Ooststellingwerf aandacht voor lgbtqia+ verbeterd door paarse vrijdag actief te gaan promoten op scholen en de regenboogvlag op het gemeentehuis te hijsen. Daar wil ik me ook bij de provincie voor inzetten. Zowel in mijn werk als docent, als in de politiek kom ik veel uitdagingen tegen, voor mezelf en voor andere mensen. Die ervaringen hoop ik mee te nemen in de Provinciale Staten!

De provincie worden vele grote keuzes gemaakt voor de toekomst. De provincie kan nog veel meer, zoals grote stukken natuur beschermen. Ook als inwoner van Donkerbroek merk ik dat het lastig is om te reizen met het openbaar vervoer. Dat wil ik de komende vier jaar veranderen. Het openbaar vervoer moet voor iedereen bereikbaar zijn, zowel in de stad als op het platteland.

Wanneer ik verkozen zou worden wil ik jongeren betrekken in de politiek. Te vaak zie ik dat dat jongerenen en kinderen niet serieus worden genomen. Ze willen heel graag betrokken zijn in de politiek, en wanneer ze dan betrokken zijn, leg ze uit waarom plannen wel of niet door kunnen gaan.

Zelf, als 28-jarige met een fulltime baan, loop ik ook tegen barrières aan. Jonge mensen in de politiek lopen vaak tegen onrealistische opties aan en hun politieke carrière is daarmee lastig te combineren met een baan en gezin. Ik wil graag laten zien dat het moeilijk is maar er zeker mogelijkheden zijn.”