“Ik stap oer” is een stroomverspiller

led.pngRetze van der Honing heeft op 30 maart vragen gesteld over de ledlampenactie van de provincie “Ik stap oer”. Retze: “De ledlampen in het kader van provinciale campagne ‘Ik stap oer’ verbruiken minimaal twee keer zoveel stroom als de leveranciers van de lampen hebben beloofd. Deze teleurstellende en even ergerniswekkende mededeling doet de Leeuwarder Courant van zaterdag 28 maart.

De krant citeert uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven en tests van de Drachtster verlichtingsgroothandel Elektrokern Schuurman. De gewraakte ledlamp wordt geleverd door Tiparo en Lemnis en wordt geproduceerd (waar kan het anders) in China. Directe concurrent van deze leveranciers, LedNed, verwijt de provincie misleiding. De aanbestedingseisen van de Provincie maakten het volgens LedNed onmogelijk om ledlampen te produceren die voldoen aan het KEMA CE keurmerk. Als de Provincie de campagne met de slechte ledlampen niet stopt, zal LedNed een klacht indienen bij de consumentenbond. ”
schriftelijke-vragen-ledlampen-grienlinks-30-maart-2009