Brief van Dinant Vos aan Diederik Samson

zon Inzetten op isolatie? Of op zonnecellen?
Dinant stelt op zonnecellen, omdat de zonne-energie niet op kan. En dan hoef je niet zuinig te zijn.
Zolang je maar geen CO2 uitstoot.

Boeiende gedachte……

Geachte meneer Samsom, Beste Diederik,

In de Leeuwarder Courant d.d. 5 dec 2009 vielen mij 2 kleine berichten op. De eerste ging over isolatieverplichting en de tweede over jongeren op een elektrisch scootertje die op weg zijn naar Kopenhagen.

De jongeren werden bekritiseerd omdat het ontzettend dom is om met een elektrisch scootertje naar Kopenhagen te gaan. Dom omdat elektrische voertuigen de CO2 zouden verplaatsen ipv niet uitstoten. De isolatieverplichting van slecht geisoleerde huizen zou ook de CO2 uitstoot moeten terugdringen naar ik aanneem. Wat hebben deze 2 artikelen met elkaar gemeen? Ze zitten er alle 2 naast! En dat komt omdat we al jaar en dag gefocust zijn op zuinigheid. Nederlandse zuinigheid. Maar met zuinigheid komen we er niet.

Jij weet dat de zon 10.000 keer meer energie op ons afstraalt dan we met zijn allen op kunnen maken. Dag in dag uit. Aan energie geen gebrek. Waar we wel een gebrek aan hebben zijn andere zaken. Politici die de goede zaken stimuleren ipv tegenwerken. Politici die er voor zorgen dat we op de juiste manier investeren.

Ik geef je een voorbeeld. Het doel is CO2 uitstoot naar nul brengen. Stel ik heb een slecht geïsoleerd huis en ik ga investeren. Als ik dit doe in isolatiemateriaal, dubbel glas en manuren om het aan te brengen dan ben ik zomaar €5000,- tot €10.000,- kwijt . Nadat ik dit gedaan heb, heb ik een lagere gasrekening. Maar ik stoot nog steeds CO2 uit. Wel minder CO2. Verder heeft mijn investering geen effect meer voor het milieu. Wel voor mijn portemonnee. Diezelfde €5000,- tot €10.000,- had ik ook kunnen investeren in zonnecellen. Hoe meer mensen gaan investeren in zonnecellen, hoe goedkoper ze worden, hoe meer mensen er weer in gaan investeren waardoor ze weer goedkoper worden. Door mijn geld slim te investeren kunnen andere weer sneller zonnecellen kopen. En dat is een win win investering. De lagere gasrekening is niet het doel. Toch is jouw maatregel hier op gericht. Wel heeft jouw maatregel het neveneffect dat CO2 uitstoot teruggedrongen wordt. Maar het mist de kracht van win win. Daarnaast heeft jouw maatregel nog een neveneffect. De mensen in het land krijgen een verkeerd beeld. Het beeld dat we zuinig moeten zijn op energie. Maar dat is onjuist. Er was immers 10.000 x meer energie. Door de verkeerde signalen die jij afgeeft schrijft meneer Henk Blok uit Leeuwarden in de Leeuwarder Courant dat de jongeren de CO2 uitstoot verplaatsen. Hier kan ik uit halen dat meneer Blok het verkeerd heeft begrepen. Indien de jongeren op elektrische scooters rijden die zijn opgeladen met zonne-energie of windenergie (is ook zonne-energie) dan is er weinig aan de hand. Indien ze grijze stroom uit het stopcontact van hun studentenwoning halen omdat ze vergeten zijn om bij Greenchoice een groen contract af te sluiten, dan hebben de jonger het niet begrepen en heeft meneer Blok gelijk.

Ik schrijf je deze brief omdat ik graag zie dat we een andere koers gaan varen. En jij Diederik staat achter het stuur. De PvdA is aan de macht. Jij bent de kerel die het kan veranderen. Maar dan moet jij nu juist handelen! Ik hoop dan ook dat de isolatiemaatregel omgezet wordt in een zonnecellen maatregel. Dan heb je weer een win win situatie. Wil ik je tot slot nog vragen of je meneer Blok wilt bellen en hem even uitlegt hoe het wel zit. Want hij is mede door jou op het verkeerde been gezet. Het volk krijgt een verkeerd beeld voorgeschoteld.

Alvast bedankt voor het veranderen van de isolatiemaatregel in een zonnecellemaatregel!

Met vriendelijke groet,

Hieronder kan iedereen on-line reageren

2 antwoorden op “Brief van Dinant Vos aan Diederik Samson”

  1. Beste collega groenlinksers,

    Ik heb al jaren 8 zonnepanelen op mijn dak. Gedurende een maand of 7 leveren ze een prima bijdrage aan mijn energiebehoefte. Maar in de winter (als mijn energiebehoefte meer dan 10 keer zo groot is als in de zomer) dan leveren ze helemaal niets! Ook is er op land de laatste weken praktisch geen wind.
    Hoe gaan wij over 20 jaar als het Gas van Slochteren op is in Nederland ons huis verwarmen? Dat gaat nog een hele grote uitdaging worden. Ik zie investeren in Isolatie dan ook als DE manier om ons in de toekomst door de koude winters heen te helpen. Als we tegen die tijd ons huis een beetje kunnen verwarmen met warmtepompen, biovergisting en speksteekkachels, dan zorgt de isolatie ervoor dat we het misschien qua energiebeschikbaarheid net gaan halen. Dus de isolatie kun je ook zien als deel van de accumulatoren.

    groet Danny

  2. Beste Dinant, volgens mij sla je de spijker op zijn kop. De zon levert onbeperkt energie. Het probleem wat we nog moeten oplossen is hoe slaan we die energie op?
    Onze huidige accumulatoren zijn bij lange na niet toereikend en alles behalve milieuvriendelijk. Nieuwe technieken ontwikkelen levert in de toekomst waarschijnlijk zeer bruikbare oplossingen. Degenen die dus aan deze ontwikkelingen werken maken onze slogan ‘Groen Werkt’ voor 100% waar.

Reacties zijn gesloten.