Uitslag verkiezingen Provinciale Staten 2023

Op 15 maart 2023 zijn er Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Het leverde een verrassende uitslag op, omdat de BoerBurgerBeweging (BBB) met maar liefst 14 van de 43 zetels in de Friese Staten komt. Ze haalden 27,9 procent van de stemmen binnen! Voor de GrienLinks Statenfractie betekent de uitslag dat de zittende drie Statenleden, Charda Kuipers, Jochem Knol en Elsa van der Hoek, hun zetels behouden.

Hier kun je alle uitslagen vinden.
En hier kun je alle voorkeurstemmen voor de GrienLinks kandidaten zien.

Opnieuw drie zetels voor GrienLinks
Charda Kuipers: “Hier zijn we echt blij mee. Weliswaar kregen we minder stemmen dan vorige keer, maar hebben toch de drie zetels behouden. Geen slechte uitslag. We kunnen alle drie dus door met het politieke werk. Daarmee zijn we een van de meest ervaren fracties in de Staten. We gaan werken vanuit de oppositie, omdat de BoerBurgerBeweging meer voelt voor een bestuur met andere partijen. We zullen met veel passie, plezier en kracht onze groene en linkse idealen vorm proberen te geven in deze nieuwe periode. Het komt er nu op aan, meer dan ooit, op het gebied van leefbaarheid, wonen, bereikbaarheid, water, energie, klimaat, bodem en natuur”.

Verhoudingen in de Staten veranderd
De andere linkse partijen (PvdD, D66, PvdA, SP) hebben allen een zetel verloren. Dat betekent dat er voor vooral groene voorstellen op het gebied van klimaat, natuur, water, landbouw en bodem nog minder stemmen te vinden zullen zijn in de Staten, namelijk nog maar 11 van de 43 zetels. Op sociaal gebied (leefbaarheid, armoedebestrijding, voorzieningenniveau, bereikbaarheid, wonen etc) zal er soms wel meer draagvlak zijn.

Hulp nodig
We hebben jullie hulp erg nodig in de komende vier jaar. Zodat we onze visie op de samenleving krachtig duidelijk kunnen maken, in én buiten de Staten. Dus: wil je helpen? Eenmalig of vaker? Kun je schrijven, filmpjes maken, acties bedenken en uitvoeren, ben je handig met sociale media, kun je goed strategisch denken, hou je van inhoudelijke punten uitpluizen? Laat het ons dan weten!