Laatste nieuws coalitievorming

4logo2.jpg

Laatste nieuws coalitievorming

Zoals jullie vast wel uit de media hebben meegekregen zijn we hier in Fryslân nog steeds bezig met coalitievorming. De onderhandelaars (en fracties) van CDA en de PvdA hebben samen een koersdocument geschreven. Het koersdocument is een opzetje voor het uiteindelijke coalitieakkoord. Een derde partij moet nog worden gezocht. Op woensdagmiddag 9 mei gaat de informateur (Hylkema) bekend maken welke partij hij geschikt vindt om aan te schuiven.

Het CDA heeft 12 zetels, de PvdA ook. Samen goed voor 24 van de 43 zetels. In principe al een meerderheid. De PvdA wil graag een derde partij erbij, het CDA liever niet. De SP is afgehaakt, omdat zij in het koersdocument geen ruimte zien om beslissingen over het Fries Museum, het provinciehuis en de Centrale As terug te draaien. Ze melden dat ze zich ‘geblokkeerd’ voelen door het CDA en de PvdA. In de meivakantie zijn gesprekken gevoerd met de FNP en de ChristenUnie. GrienLinks en de VVD zijn daarmee in de wachtkamer gezet.

Wat je ook van het proces vindt, GrienLinks stond voor de keus om wel of niet in de race te blijven. We hebben ervoor gekozen om niet vooraf nee te zeggen tegen een nieuw gesprek. Het eerste gesprek was open, constructief en pittig. We wilden graag van PvdA en CDA weten of ze bereid zijn het koersdocument groener en duurzamer te maken. Zie voor onze bijdrage: Na gesprek CDA/PvdA nu afwachten. [ironagroeneveld.web-log.nl] We zijn benieuwd naar de opstelling van de andere partijen. GrienLinks kiest in ieder geval, net als altijd, voor een stevige inhoudelijke inbreng voor een groenere en eerlijkere samenleving. We houden jullie op de hoogte!