GrienLinks pleit voor erkenning biologische landbouw in landbouwagenda

Op woensdagmorgen 8 december is de landbouwagenda van de provincie in de commissie LLW behandeld. GrienLinks heeft zich hierbij hard gemaakt voor erkenning van de positie van biologische landbouw.

Irona Groeneveld vroeg de Gedeputeerde: “In Groningen stellen GS: “Ook op het gebied van duurzaamheid moet de biologische landbouw een voorloper blijven en kennis ontwikkelen die ook in de gangbare landbouw van toepassing kan zijn”. Waarom kiezen GS in Fryslân ook niet voor deze positie van de biologische landbouw? “

De Gedeputeerde wilde daar geen toezeggingen op doen. Lees HIER Irona’s bijdrage.

Wat GrienLinks meteen binnenhaalde, was niet gering:

  • Een toezegging dat de tekst uit het stuk verwijderd wordt, waar het verduurzamen van de gangbare landbouw belangrijker is dan ondersteuning van de groei van de biologische landbouw.
  • Een toezegging dat het College een expertmeeting gaat organiseren over ggo (zgn. “gentech”). In ieder geval voor Provinciale Staten en wellicht ook voor boeren in Fryslân.
  • Er wordt al onderzocht welke boeren over willen schakelen naar biologisch boeren en wat ze daar voor nodig hebben. En wat ze daar voor nodig hebben. Dat komt zo snel mogelijk naar Provinciale Staten toe.

Op 19 januari 2011 wordt de Landbouwagenda in Provinciale Staten behandeld. Het grote politieke punt zal dan worden de positie van de biologische landbouw en de ruimte die deze landbouw krijgt. GrienLinks zal dan inzetten op:

  • Een aanpassing van de agenda met een tekst die de positie van biologische landbouw erkent
  • Een voorstel om 10% van het budget uit de landbouwagenda te besteden aan projecten in de biologische landbouw. Met name gericht op kennisoverdracht en innovatieve projecten.
  • Een standpunt over intensieve veehouderij: dat steunt de provincie niet en daarvoor is geen ruimte in Fryslân
  • Een uitspraak in de landbouwagenda over ggo: “Totdat er een standpunt ten aanzien van ggo is bepaald, zal de provincie niet meewerken aan proeven op haar grondgebied.”

De commissievergadering kan je bekijken via Steaten Live op www.fryslan.nl