GroenLinks blij met uitstel kerncentrale

GroenLinks is verheugd dat Energiebedrijf Delta het besluit over de bouw van een tweede kerncentrale uitstelt. Aanvankelijk zou het bedrijf op de aandeelhouders-vergadering van 22 december een besluit nemen over het starten van de voorbereidingsprocedure. Dat is nu uitgesteld tot juni volgend jaar.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Ik hoop dat van uitstel afstel komt. GroenLinks zal daar alles aan doen. Dit is een enorme overwinning voor alle voorstanders van schone energie. Voor iedereen die geen tweede kerncentrale wil. Delta neemt dit besluit niet zomaar. Blijkbaar voelen ze aan dat er in Zeeland en in de rest van Nederland te weinig draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale en krijgen ze de financiën niet rond. Zo wordt het toch nog een stralende kerst met zonne-energie.”

Eerder liet Delta-directeur Boerma weten dat de economische haalbaarheid van een kerncentrale onzeker is zonder overheidssteun. CDA-Gedeputeerde Van Beveren uit Zeeland pleitte daar vorige week nog voor. Vandaag antwoordde minister Verhagen op Kamervragen van GroenLinks dat er geen overheidssteun komt voor een kerncentrale.

Van Tongeren: “Kerncentrales zijn peperduur. Nog nooit is er ergens een kerncentrale gebouwd zonder overheidssteun. Delta heeft nu een half jaar de tijd om af te stappen van dit onzalige plan. Ze kunnen beter werk maken van energiebesparing en schone energie. Dat is veilig, levert veel banen op en zadelt toekomstige generaties niet op met gevaarlijk radioactief afval.”