Thialf: college komt GrienLinks tegemoet

IJsstadion Thialf in Heerenveen is altijd goed voor emoties, zowel bij schaatsliefhebbers als in de plaatselijke en provinciale politiek. Zo ook dinsdagavond 6 november in de ‘kommisjeseal’ in het Provinsjehûs, waar gedeputeerde Hans Konst (PvdA) en ‘kwartiermaker’ Gerben Eggink een plan presenteerden, dat ruim twee keer zoveel moet kosten als waar Provinciale Staten begin 2012 nog van uit gingen: 106 miljoen euro, in plaats van de afgesproken 50 miljoen euro. Op zich geen wonder, want in het nieuwe voorstel van Gedeputeerde Staten en de ‘Stuurgroep Thialf’ wordt uitgegaan van twee nieuwe ijsbanen: één voor topsporters en één voor amateurs.

Deze combinatie, inclusief trainingsfaciliteiten voor (zoveel mogelijk) wereldtoppers en hun begeleiders, moet van Thialf (spreek uit als ‘Tjalf’) weer de snelste laaglandbaan van de wereld maken. En moet bovendien, zelfs met een nieuwe 400 meter-baan in Leeuwarden, goed te exploiteren zijn door een particulier. Het stadion zelf moet eigendom worden van een nieuwe NV of BV die geheel in handen is van de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

De GrienLinks-statenleden Retze van der Honing en Irona Groeneveld zijn niet blij met dit voorstel.

Na een zestig minuten durende toelichting tijdens de commissievergadering kon Groeneveld haar geduld niet langer opbrengen. “Ik wacht nu al een uur op de uitleg, waarom dit voorstel zoveel afwijkt van de opdracht, dat het nieuwe plan hooguit 50 miljoen euro mag kosten!”

‘Kwariermaker’ Eggink verklaarde daarop dat twee eisen van Provinciale Staten in strijd zijn met elkaar: het maximum van vijftig miljoen euro en de eis dat de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) van het nieuwe stadion gebruik wil maken. “Alleen aan de eis van de huidige locatie kunnen we voldoen”, aldus Eggink, die handelt in opdracht van de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân.

Met diverse organisaties in de (top-)schaatswereld (inclusief de KNSB) is daarom overlegd hoe het wel zou moeten. De uitkomst is voorspelbaar: à la de snelle zwembanen in Eindhoven, één baan voor wereldtoppers (niet alleen Nederlanders, maar uit de hele wereld), plus een baan voor amateurs, dit alles op de huisdige locatie.

Retze van der Honing constateerde dat het de Schaatsbond gelukt is haar eisen er door te drukken. De brief waarin de schaatsbond de plannen rond Thialf lijkt toe te juichen, zegt eigenlijk wat anders, stelt Van der Honing. Als de provincie er niet voor zorgt dat Thialf aan de eisen voldoet, dan vetrekt de Schaatsbond naar een andere ijshal. Dat is geen steun, dat is een dreigement.

Omdat het voorstel grote financiële en juridische consequenties heeft die een goedwillend en drukbezet Statenlid niet totaal kan doorgronden, stelde GrienLinks in de statenvergadering voor, dat de Statenfracties (samen en ook apart) de kans krijgen, zich door deskundigen te laten bijstaan. Dat zegde het college van Gedeputeerde Staten toe. Wordt dus vervolgd, maar wanneer precies, dat is nog onzeker. In december wordt het voorstel in PS behandeld.

Eén antwoord op “Thialf: college komt GrienLinks tegemoet”

 1. Goed dat jullie “hulp” inroepen.
  Het gaat namelijk niet om een paar ton.
  Ik heb het verhaal in de LC gevolgd en vind ook dat er teveel druk van de kant van de KNSB komt.
  Sterkte bij jullie beslissing.

  Met de groeten van

  Janny Travaille

Reacties zijn gesloten.