GrienLinks: aanpak ganzen moet consequent en diervriendelijk

“Minder voedzaam gras met meer variatie aan kruiden en bloemen is beter voor weidevogels en minder gunstig voor ganzen”. Dat constateert het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân in de notitie ‘Gans in balans’. Om er vervolgens niks mee te doen, althans niet in die notitie.
GrienLinks-statenlid Irona Groeneveld vindt dit niet consequent. Zij stelt dat de provincie Fryslân kan gaan proefdraaien met bijvoorbeeld subsidies aan boeren die minder Engels raaigras (geliefd bij ganzen) en meer kruidenrijk gras gebruiken.
Ook wil Groeneveld dat Gedeputeerde Staten meer alternatieven moeten zoeken voor afschot van ganzen, zoals witter klaver zaaien en verjagen met robotvogels. “Dierenbescherming heeft daar een bruikbare notitie over geschreven” zegt Groeneveld.
Woensdag 24 april komt de notitie ‘Gans in balans’ in Provinciale Staten. GrienLinks zal dan proberen het beleid bij te buigen naar meer ruimte voor natuur en duurzame landbouw én respect voor de dieren. “Hoe minder ganzen we hoeven te doden, hoe beter”, zegt Groeneveld.