Discussie over Thialf: “Laat je niet opnaaien door dat stelletje … van de KNSB”

thialfEén ding is zeker: ook ná het schaatsseizoen blijft de kunstijsbaan Thialf in het nieuws. Of beter gezegd: het gedoe over de eventuele (ver-)nieuwbouw en de ‘concurrentie’ met Zoetermeer en Almere. Want een definitief besluit daarover is – eind mei 2013 – nog niet genomen. Dat gebeurt pas op 3 juni 2013.

GrienLinks-statenlid Retze van der Honing had tijdens de statenvergadering van 22 mei 2013 drie heldere adviezen voor gedeputeerde Hans Konst: “Dit is een vervolg op hoe de KNSB de laatste tijd gehandeld heeft. Mijn moeder zou zeggen: ga maar niet meer zoveel met zulke mensen om. ” En:”Hou nu maar op met het meedoen aan die beauty contest, laat je niet opnaaien door dat stelletje… (en toen zei Retze even niks)… van de KNSB.” Zijn conclusie: “Ga niet in beroep tegen welk besluit van de KNSB dan ook.”

De gedeputeerde sloeg het eerste advies in de wind. “Wy stelle ús op as bestjoerders en geane yn gesprek mei KNSB en NOC*NSF”, zei Konst. Het tweede advies: doorgaan met de voorbereidingen, dat kon Konst ook niet helemaal waarmaken. Want als de KNSB Thialf als topsportbaan laat vallen – en daar ziet het nu naar uit – dan is het nog maar de vraag, of er nog topsportvoorzieningen nodig zijn in Thialf.
Over het derde advies bleef Konst vaag, omdat er formeel nog geen besluit van de KNSB en NOC*NSF ligt. Er is alleen een uitgelekt advies van een selectiecommissie aan het bestuur van beide organisaties. Die hebben de besluitvorming over welk topsport-ijsstadion hun voorkeur zal genieten, uitgesteld tot maandag 3 juni. Op 5 juni volgt er een spoeddebat over de kwestie in de Friese Staten.

Eén antwoord op “Discussie over Thialf: “Laat je niet opnaaien door dat stelletje … van de KNSB””

 1. Partijgenoten,

  Thialf, wat een gedoe.
  Voor alle partijen (behalve de onze dan) ook iets om direct mee op de loop te gaan, vrees ik.
  Want je mocht de kiezersgunst eens verspelen door je niet ‘hard’ te maken voor het behoud/de uitbreiding van
  deze voorziening. Brood en spelen, dat motiveert waarschijnlijk de meeste bestuurders die minder ‘hebben’ met
  transitie en een meer-duurzame ontwikkeling.
  Het is al net zo als met dat voetballen, schreeuwen en juichen om de keiharde werkelijkheden van alledag in ieder
  geval voorlopig te kunnen vergeten.
  Het wordt tijd deze megalomane geldinvestering een halt toe te roepen. In ieder geval als het daarbij gaat om de besteding ervan vanuit de algemene middelen. En waar gaat het dan om? Om je tien jaar lang het ‘schaatsmekka’ van Nederland te mogen noemen. Of er niets anders aan de hand is. Maar dit houdt ‘de mensen’ zeker bezig. In een reactie naar Dagblad ‘Trouw’ heb ik mijn gram erover vandaag proberen te halen. Of dat gaat lukken weet ik niet. ‘Dwarsliggers’ zijn doorgaans niet erg populair in eigen land/provincie. Maar, Dylan en De Groot zeiden het jaren geleden al: “Er komen andere tijden”.
  Vergelijk ik de geplande investeringen met wat we over hebben voor de bestrijding van bewegingsarmoede bij kinderen kan ik me opwinden over zoveel kortzichtigheid en gebrek aan visie op ‘het goede leven’ in de toekomst.

Reacties zijn gesloten.