Opnieuw verhoogde dioxine-uitstoot bij de REC

REC met Wad en Windmolen Opnieuw is een verhoogde dioxine-uitstoot vastgesteld bij de REC. Het zogenaamde ‘monsterkastje’ dat per maand een gemiddelde van de in die maand uitgestoten dioxine geeft, heeft in een periode van 23 maart tot 2 april 2016 een verhoogde uitstoot gemeten. . Volgens de FUMO en de Begeleidingsgroep is dat een licht verhoogde uitstoot ten opzichte van de jaarnorm en is de oorzaak de afstook van de oven in de genoemde meetperiode.

Retze van der Honing is verbijsterd. Hij vroeg onmiddellijk opheldering in een Brief aan gedeputeerde Schrier. “De FUMO zegt hier nu zelf dat het ‘normaal’ is dat er bij afstoken dioxine vrijkomt. Wij vinden dat niet normaal en zeer verontrustend. Want wat is er dan de afgelopen vijf jaar (35 keer op- en afstoken) aan dioxines vrijgekomen? Genoeg is genoeg! Is het nog verantwoord de REC door te laten functioneren? Wij willen weten wat gedeputeerde Schrier hiervan vindt en waarom hij de REC niet stillegt.”

Het statenlid maakt zich zorgen over of de provincie wel adequaat handhaaft. Kort geleden werd bekend dat gedeputeerde Schrier zelf meegeschreven heeft aan Brief van Omrin die een reactie is op de last onder dwangsom die Schrier aan datzelfde Omrin heeft opgelegd. Die last onder dwangsom ging over de storing in oktober 2015 waar ook (bijna drie keer de jaarnorm) dioxines vrijkwamen. Van der Honing: “Schrier schreef dus mee aan een brief aan zichzelf over een handhavingskwestie. Wat betekent dat voor de provincie in haar rol als handhaver? ”