Ervaringen gebruikers van de zorg moet uitgangspunt zijn


Retze van der Honing diende mede namens de ChristenUnie, D66, PvdA, PvdD en 50+ een voorstel in tijdens de Statenvergadering op 27 september 2017 voor voortzetten van de provinciale financiering van Zorgbelang. Zorgbelang komt op voor de belangen van de gebruikers van de zorg. Het voorstel kreeg geen steun van de SP, VVD, PVV, FNP en het CDA en werd zodoende verworpen. De partijen vonden de rol van Zorgbelang belangrijk, maar wilden geen geld uittrekken voor de ondersteuning van de 90 belangenbehartigende organisaties die aangesloten zijn bij Zorgbelang. Retze van der Honing: “Dat is jammer, want wat er mist in dit stuk over de zorgspreiding is de ervaring van de gebruiker.

Zorgbelang ondersteunt de 90 patiëntenorganisaties, bundelt de ervaringen van de zorggebruikers en legt deze ervaringen op regionaal niveau bij de gemeenten, de zorgverzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders. Voor dat soort ondersteuning is gewoon geld nodig. De zorg moet, vindt GrienLinks, aan de hand van de ervaringen van de gebruiker ingericht worden en niet op grond van de verlangens van zorgverzekeraars, gemeenten en aanbieders.”

Het stopzetten van de subsidie in 2016 door de provincie is de oorzaak dat Zorgbelang deze taken niet (goed) meer kan uitvoeren. Lees hier meer over hoe het heeft kunnen gebeuren dat de provinciale subsidie voor de maatschappelijke organisaties (zoals Zorgbelang, maar ook voor het COC, FSU, Tumba en Hoor) is stopgezet.

Eén antwoord op “Ervaringen gebruikers van de zorg moet uitgangspunt zijn”

  1. Waarom stemde de SP tegen het voorstel over zorgbelang?

Reacties zijn gesloten.