Fryslân wil ook statiegeld op flesjes en blikjes

De provincie Fryslân sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen de motie die in de Friese Staten op 25 april 2018 werd ingediend door de SP, GrienLinks, PvdA, PvdD, FNP, ChristenUnie en D66. GrienLinks vindt statiegeld invoeren op kleine flesjes en blikjes erg belangrijk. Retze van der Honing: “Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.

Driekwart van de Nederlanders ergert zich aan het zwerfafval. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen. Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken. Hoog tijd om hier wat aan te doen.”

Beslissing over statiegeld door Tweede Kamer uitgesteld
De Tweede Kamer heeft in maart 2018 gedebatteerd over het statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Helaas is de beslissing daarover uitgesteld naar 2020. De staatssecretaris geeft eerst de verpakkingsindustrie de tijd om het probleem met het zwerfafval voor 70-90 % te verminderen. Ook moet 90 % van de flesjes hergebruikt worden. Lukt de fabrikanten het dat te doen voor 2020, wordt het statiegeld voor kleine flesjes en blikjes niet ingevoerd.

Meer lezen over het nut van statiegeld?