Verlies

Heftig en moeilijk te verteren was het. Wat een teleurstelling voor al die hardwerkende GroenLinksers! De Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 brachten niet wat we hoopten en niet wat Nederland zo nodig heeft.

Corona kunnen we makkelijk de schuld geven. En ja, geholpen heeft de angst voor deze pandemie ons niet. Maar laten we de hand eerst en vooral in eigen boezem steken. Nederland móet groener en socialer. Dat staat buiten kijf. Ons verkiezingsprogramma geeft daarvoor een helder en haalbaar perspectief. Ook aan de kwaliteit van onze kandidaten heeft het niet gelegen.

Waar ging het dan mis? Wat heet, vreselijk misselijkmakend mis? Ik denk dat we bij GroenLinks vooral een communicatiefout van forse omvang hebben gemaakt. Nederland is in crisis. Mensen voelen zich down, zoeken hoop en perspectief. Er is behoefte aan vrolijkheid en positieve berichten. En juist daarin gingen we naar mijn waarneming in de fout.

Niet dat we de klimaatcrisis moeten verzwijgen. Niet dat we niet mogen spreken over de vervuiling van ons milieu en het verlies aan biodiversiteit. Niet dat we de ellende van vluchtelingen in kamp Moria moeten negeren. Dat niet. Maar onze boodschap brachten we teveel met hel en verdoemenis; te weinig met een glimlach van mensen die het door ons morgen beter zullen hebben: groener èn socialer.

Het is een basisles marketingcommunicatie: richt je op de behoeften en belangstelling van je doelgroep. Maak mensen blij! Dat deden we niet. We waren te zwaar op de hand. Laten we hiervan leren. Juist nu is GroenLinks meer dan ooit nodig voor een groener en socialer Nederland. GroenLinks geeft nooit op! Er ligt een mooie toekomst voor ons.

Paul van Gessel, voorzitter provinciaal bestuur GrienLinks Fryslân