Natuur

Fryslân wordt gewaardeerd om natuur en landschap. De biodiversiteit is echter in rap tempo aan het verdwijnen. Natuur is teruggedrongen tot postzegels in het Friese landschap. En bij mensen verdwijnt het begrip over wat natuur is.

Facebook legt er getuigenis over af. De FB-groep ‘Het Friese Landschap’ toont steeds minder groen en vooral zonsondergangen. Het ‘landschap’ als luchtkasteel.

Bij een foto van een weiland Engels raaigras bij Oudehaske tref je reacties aan als ‘mooi’ en ‘prachtig’. Idem bij een foto van een kale kleiige woestijnakker bij Warfstermolen. Lyrisch daarentegen zijn de commentaren bij een post van de Gemeente Leeuwarden. De foto toont een rommelige stellage op een rotonde bij het Kalverdijkje en zou ‘het grootste insectenhotel’ zijn. Nog zo’n luchtkasteel.

En dan zwijg ik nog maar over de ‘mooie natuur’ die toegedicht wordt aan de vele fraaie foto’s van tulpenvelden. Bloembollenteelt staat stijf van het gif.

Luchtkastelen dus. Anno 2021 heeft natuurbehoud naast een ministerie voor Natuur en Landschap, misschien ook wel behoefte aan een Ministerie voor Communicatie en Educatie.

Paul van Gessel
voorzitter GrienLinks Fryslân