Sport – column van Paul van Gessel

Hebben jullie afgelopen zomer ook zo genoten van onze topsporters? Waar een klein land groot in kan zijn! Sport verbindt en verbroedert. Topsport is ook topentertainment.

Dit succes komt niet uit de lucht vallen.

NOC*NSF heeft hier jarenlang beleid op gericht. Beleid dat is uitgevoerd met geld van de Rijksoverheid en sponsoren. En natuurlijk dankzij bloed, zweet en tranen van onze topsporters. Topsport financieren werkt!

Is Nederland nu een supersportief land geworden? Nee, helaas niet. Zelfs verre van dat. Met de breedtesport is het minder goed gesteld. De meeste Nederlanders sporten niet en bewegen veel te weinig. Meer dan de helft kampt met overgewicht. Morbide obesitas is binnenkort volksziekte nummer 1.

Nederlandse sportprestaties zijn een geschikt promotiemiddel om de jeugd in beweging te krijgen. Maar er is echt meer nodig dan dat. De politiek is daarom aan zet: meer sport en spel in het onderwijs, de gymnastiekleerkracht terug en financiële steun aan sportverenigingen. Dan is breedtesport er voor iedereen. Het is gezond, gezellig èn nog leuk ook. Ook breedtesport financieren werkt!

In Australië is op deze wijze een gezonde balans ontstaan tussen Topsport en Breedtesport: sport en bewegen zijn er onderdeel van de moderne cultuur. Nu wij nog.

Paul van Gessel, voorzitter provinciaal bestuur