Beroep tegen gaswinning in Ternaard

Het is een hele spannende tijd voor de Waddenzee, Ternaard en haar omgeving. De NAM heeft vanaf 2016 bij de minister van Klimaat en Groene Groei meerdere aanvragen ingediend om te kunnen overgaan tot het winnen van aardgas op de mijnbouwlocatie Ternaard. En het aardgas dat gewonnen wordt te kunnen transporteren naar een gasbehandelingsinstallatie in Moddergat. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: ABRvS) heeft op 10 oktober 2024 bepaald dat de minister van Klimaat en Groene Groei vóór 1 januari 2025 aanstaande op die aanvragen moet besluiten. GrienLinks heeft zich consequent, samen met andere partijen vanuit de Provinciale Staten, meermaals uitgesproken tegen gaswinning onder de Waddenzee en haar bezorgdheid uitgesproken over de (mogelijke) gevolgen voor de inwoners van Fryslân, de natuurwaarden, het klimaat, de bodem, het verzilten en de status van het Unesco-werelderfgoed.

Het college van Gedeputeerde Staten beoogt met het voorliggende PS-voorstel om samen met het Wetterskip op te trekken en de oprichting van een stichting te faciliteren. Het algemeen bestuur van het Wetterskip Fryslan heeft onlangs het dagelijks bestuur gevraagd om alle juridische paden, voor zover effectief, te onderzoeken om op te komen tegen besluitvorming van de minister die gaswinning bij Ternaard mogelijk maakt. Hierbij komt het faciliteren en subsidiëren van een op te richten rechtspersoon (Stichting) om te procederen als meest kansrijke mogelijkheid naar voren. Deze stichting kan, binnen de grenzen van de statutaire doelstelling, zelfstandig beroep instellen tegen bovengenoemde besluiten en wordt niet belemmerd door de Crisis- en herstelwet (Chw). Deze wet is namelijk op 1 januari 2024 ingetrokken, maar nog wel van toepassing op de procedure gaswinning Ternaard. De Chw voorziet in een beperking van het beroepsrecht van decentrale overheden. Kort gezegd komt dat er in dit geval op neer dat de Chw bepaalt dat de besturen van de gemeente, het wetterskip of provincie geen beroep (bij de bestuursrechter) kan instellen tegen besluiten van de Minister.

GrienLinks ondersteunt dit PS-voorstel om samen met het Wetterskip op te werken en de oprichting van de stichting mee te faciliteren. Er is wel degelijk haast bij, want deze stichting moet statutair zijn opgericht voor de minister haar bestuur sluit voor het einde van dit jaar (!). Ons manifest “Maak van Fryslân geen Mijnbouwparadijs” welke op 15 november door bijna 90 Fryske fracties van onze Provincie, het Wetterskip en de gemeenten zijn ondertekend, zet hier nog eens extra kracht bij. Zie ook het bericht op Omrop Fryslan. Dit manifest is op 16 november jl. per aangetekend schrijven verzonden naar minister Hermans van Klimaat en Groene Groei en voorafgaand deze PS-vergadering persoonlijk aangeboden aan onze gedeputeerde Douwstra. Met enthousiasme heeft Douwstra op donderdag 28 november jl. nog eens ruim 40 exemplaren persoonlijk overhandigd aan de Tweede Kamer(leden). Het PS- voorstel is met ruime meerderheid aangenomen.
VOOR: 40, GrienLinks, PvdA, PvdD, SP, D66, CU, FNP, CDA, VVD, Steatenlid Jonker, BBB, Ja21, Pbf
TEGEN: 3, PVV en Statenlid Van Dijk 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *