Het Frysk Festival is weer voorbij. Nu barst de discussie los

frysk-festival.png Het Frysk Festival is weer voorbij. Met veel berichtgeving in krant, op radio en tv hebben we goed kunnen volgen waar wat was en hoeveel mensen er kwamen. En wat waren er een hoop mooie dingen!

Nu barst de discussie los: te weinig bezoekers, dus moet het anders. Nou, dat wil ik nog wel eens zien. De provincie heeft subsidie verleend en daarbij gesteld dat op grond van een evaluatie bekeken zou worden of een volgende editie ook op subsidie kan rekenen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries zal dus met een evaluatie naar de Staten komen. En dan zijn wij van de Staten aan de beurt en is er nog geen conclusie te trekken.

Gebaseerd op wat ik van het Frysk Festival heb meegekregen heb ik wel een aantal gedachten en die zal ik naast een evaluatie leggen

* Wat is er precies misgegaan met de PR? Ik heb van veel mensen gehoord dat zij bij het kijken naar Omrop Fryslân dachten; daar had ik ook wel heen gewild. Te laat, te weinig, of…….?
* ik vond het erg fris dat er op zo veel locaties in de provincie wat te bekijken was. Dicht bij huis is er dan altijd wel wat te zien. En hoezo moet je alles van het Fries Festival af kunnen lopen? Er is altijd meer aanbod bij festivals dan je kunt behappen.
Maar: waar kwam het dan door dat een aantal voorstellingen/gebeurtenissen zo weinig bezoekers trok? PR, locatie, tijd, prijs, bekendheid?
* op een festival zou wat mij betreft aanbod moeten zijn voor “culinaire fijnproevers” en liefhebbers van boerenkool. En ja, de categorie fijnproevers is misschien wat kleiner, maar dat wil niet zeggen dat je voor hen geen of heel weinig aanbod moet hebben.
* dat het Frysk Festival vooral bezoekers van buiten Friesland zou trekken, zoals sommige sombere mensen stellen, waag ik te betwijfelen. Ik hoop dat dit in de evaluatie goed wordt aangegeven. En het is toch fantastisch wanneer bezoekers van buiten Friesland naar het Frysk Festival komen, omdat de kwaliteit zo goed is. Impuls voor Fryslân! Dus niet zuur doen. Dat doen we toch ook niet bij Oerol? Zolang er genoeg ruimte blijft voor gasten en inwoners van Fryslân is er niets aan de hand
* ik vind het erg belangrijk dat de voorstellingen van het Frysk Festival voor iedereen betaalbaar blijven. (Ja, ik weet het: wat is betaalbaar?) Ik wil daar de programma’s nog eens op naslaan. Want ook mensen met een kleine beurs willen kunnen genieten van vernieuwende kunstuitingen.
* sommigen stellen dat er te weinig “Frysk” was aan het festival. Hoezo eigenlijk, is Fries ‘an sich’ een graadmeter voor kwaliteit van een voorstelling? En is het feit dat er werk van Friese kunstenaars is -beeldend, maar ook klank – ondergeschikt aan of je de taal hoort? Gekke redenering.

Nou ja, eerst maar eens een evaluatie dus. Want het Frysk Festival is een evalutie waard; het is een prachtig initiatief, maakt mensen nieuwsgierig, het heeft uitstraling. En we kijken wel of en hoe het anders moet.

Eén antwoord op “Het Frysk Festival is weer voorbij. Nu barst de discussie los”

  1. Het Frysk Festival… Waarom het mis ging?
    Prachtige reclamecampagne: ontzettend veel posters langs de weg, flyers enz. Mooi ontwerp, maar communicatief niet erg sterk! Een uitleg van het idee er achter miste: dus moest je wel heel erg nieuwsgierig zijn om er achter te komen wat het nu eigenlijk inhield…
    Zelf was ik erg nieuwsgierig en ‘surfde’ dus naar fryskfestival.nl, maar familie en vrienden niet. Hoezo muziek, theater en poezie in Leeuwarden? Waar heb je dat gezien dan?

    Dat lijkt mij toch het probleem van de opkomst. Hopelijk blijven subsidies volgend jaar niet achterwege hierdoor, want wij hebben een erg leuk festival gezien (en waren idd geen betalende bezoeker)!

Reacties zijn gesloten.