CDA laat groene masker vallen

gp.pngOntmaskerd.
In de laatste weken is op verschillende manieren door het CDA actie ondernomen tegen groene organisaties. Het CDA pleit voor het stopzetten van donaties door o.a. de postcodeloterij aan natuur- en milieuorganisaties. Het CDA ondersteunde ook de motie uit Reimerswaal om de subsidies aan milieuorganisaties (die de mosselvisserij zouden belemmeren) stop te zetten. Hierdoor laat het CDA zien dat het ‘groene masker’, dat ze tijdens de verkiezingen op hebben gezet, versleten is.

Ook Joop Atsma (CDA kamerlid) liet zaterdag van zich horen in de Leeuwarder Courant, over het Waddenfonds. Zijn waarschuwing: Bij de verdeling van het geld zouden economische projecten het onderspit delven, de natuur zou alles krijgen. En tenslotte sloot Ad van der Ham (CDA statenfractie) zich aan in de rij. Hij stelde tijdens de statenvergadering van 5 november vragen aan GS over hetzelfde feit, of GS wel wat druk wilde uitoefenen op de minister zodat de economische projecten zo snel mogelijk mee mogen doen in de rondes voor het Waddenfonds.

Irona Groeneveld van GrienLinks: “Nou moet het niet mooier worden! Weet het CDA nog wel hoe het Waddenfonds tot stand is gekomen? Er was ‘achterstallig onderhoud aan de Waddenzee’ en ter compensatie van de gasboringen werd er een fonds opgericht om dit achterstallig onderhoud aan te pakken. De eerste ronde vorig jaar zou alleen voor natuurprojecten zijn. Niets is minder waar gebleken. 70 % van deze projecten zijn vooral economisch gericht met een natuurlijk sausje. In de tweede ronde zouden ook economische projecten mee mogen doen. Maar Europa moet nog steeds beoordelen of dat geen ongeoorloofde staatssteun zou zijn. Dus is er in de tweede ronde nog steeds een beperking: natuur met een beetje landbouw en visserij. Wij vinden dat een genoegdoening voor het toneelstukje van de eerste ronde. Dat Atsma nou zo loopt te krimmenearjen is echt een gotspe, en over het groene gezicht van het CDA wil ik nooit meer wat horen!”
Lees ook eens Irona’s weblog, waarin ze ten einde raad haar heil zoekt bij een goede fee.
Meer informatie: Irona Groeneveld 06 30899532