Opcenten, een apart verhaal. Wat vindt u van verhoging ervan?

autoweg.jpg Het lijkt erop dat de discussie over de opcenten een grote rol gaat spelen bij de discussie over de begroting. Wat vindt u ervan? De andere partijen vinden allemaal dat de opcenten niet verder omhoog mogen ‘voor de burger’. GrienLinks heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat als er dan extra wegen aangelegd worden (want voor ons hoeft dat niet) daar de opcenten voor mogen worden gebruikt(met zo weinig mogelijk aantasting van het landschap) én dat de opcenten ook mogen worden gebruikt voor verbetering van het openbaar vervoer. Want hoe minder auto’s op de weg, hoe beter de doorstroming én de verkeersveiligheid. Wij vinden dus dat de opcenten wél omhoog mogen, want de meerderheid van de Staten wil nog een hoop nieuwe wegen aanleggen. Wij willen graag jullie mening horen! (Klik op REAGEER onderaan dit bericht)

Opcenten zijn de enige eigen bron van inkomsten van de provincie, naast de rijksgelden via het provinciefonds, de zogeheten doeluitkeringen en allerlei subsidies. Opcenten zijn een toeslag op de motorrijtuigenbelasting die elke autobezitter betaalt. In Fryslân leveren de opcenten 50,5 miljoen euro op, dat is circa 13 procent van de totale hoeveelheid inkomsten van de provincie. Met een auto met een gewicht van 1000 kg. rijdend op benzine, betaal je aan motorrijtuigenbelasting 55,05 euro en (in Fryslân) nog 36 euro aan opcenten per kwartaal.