Meerderheid staten kritisch over Adema tijdens REC-OMRIN Interpellatie

omrin.jpg Moties van wantrouwen en afkeuring halen het niet
In de staten van woensdag 16 september werd op het eind van de vergadering de interpellatie van SP, GL en FNP behandeld over de ‘informatievoorziening REC’. Als in een volksvertegenwoordiging partijen de informatievoorziening door een bestuurder ter discussie stellen, gaan alle alarmbellen rinkelen. Volksvertegenwoordigers niet op tijd, niet volledig of niet juist van informatie voorzien is een doodzonde. Maar gedeputeerde Adema kwam ermee weg. Hij zei sorry.

de gedeputeerde op Omrop Fryslân
Vragen SP
Vragen GL
Vragen FNP

Het interessante was dat wél een meerderheid in de staten (GL, SP, FNP, VVD, CDA) uitsprak het gedrag van gedeputeerde Adema in de kwestie informatievoorziening van de REC als onvoldoende te beoordelen, maar er geen meerderheid was voor de motie van wantrouwen van de SP en GrienLinks. Maar OOK niet voor de motie van afkeuring die door de FNP was ingediend. Het CDA sprak: ‘dit was eens, maar nooit weer’. De PvdA hield gewoon zijn mond. Aafke Postma van de PvdA vroeg om een ‘evaluatie’ in december van het hele proces. Dit zegde de gedeputeerde (opgelucht) toe. Ook gaf hij toe ‘fouten in de communicatie’ te hebben gemaakt. De coalitiepartijen vergaven hem dat blijkbaar en stemden niet in met de moties. En zodoende kon de gedeputeerde in het nieuws melden dat de moties van wantrouwen en afkeuring hem niet echt heel veel deden.

Voor ons lag de crux bij de mededeling waar de gedeputeerde nadrukkelijk mee begon bij de behandeling van het punt. Hij deelde mee namens het hele college te spreken: zij stonden unaniem achter het hele proces. Met andere woorden: als de Staten hem weg wilden hebben, moesten ze het hele college naar huis sturen.
En daar waren de coalitiepartijen niet toe bereid.

En oh, ja: de vragen die door de drie partijen tijdens de interpellatie werden gesteld, heeft de gedeputeerde voor het gemak niet beantwoord in zijn eerste termijn. In tweede instantie (nadat de moties van wantrouwen en afkeuring waren ingediend) zegde hij toe die “fanselssprekkend” (!) schriftelijk te beantwoorden.

Irona Groeneveld in haar tweede termijn: “Dit komt ons bekend voor, keer op keer op keer beantwoordt de gedeputeerde onze vragen niet. Het is nog steeds onduidelijk of de informatie over de uitstoot van de oven, waar al sinds januari om wordt gevraagd, er überhaupt wel is. Wij (als politici en namens de burgers) voelen ons niet serieus genomen en wij worden belemmerd in ons werk door de handel en wandel van deze gedeputeerde. Daarom dienen wij de motie van wantrouwen mee in.”

Lees meer over onze activiteiten rond het REC dossier