Verkiezingsuitslag reactie GrienLinks

Iedereen die op GroenLinks heeft gestemd: heel erg bedankt!
Ook de komende vier jaar blijven wij ons inzetten voor een groen en sociaal Nederland.
Met minder zetels dan we hadden verwacht en zeker minder dan we verdienen.
Heel veel enthousiaste mensen hebben de afgelopen weken campagne gevoerd in Fryslân.
Er is geflyerd, er zijn debatten georganiseerd, discussies gevoerd. Geweldig, dank jullie wel voor jullie inzet.

Op de uitslagenavond heeft Irona Groeneveld al een korte reactie gegeven op Omrop Fryslân: “Ik baal van de uitslag”.

Strategisch stemmen en gedonder: beide niet goed voor GroenLinks

Wakker worden is wel eens leuker geweest. VVD is weer de grootste, groter dan ooit. En PvdA heeft een groot deel van de GroenLinks stemmers naar zich toe getrokken. GroenLinks houdt 3 zetels over. Veel te weinig.

Aan ons programma ligt het niet. We zijn het groenst, op lange termijn het beste, ook op werkgelegenheidsgebied, goed voor privacy, noem maar op.

Ik zie twee oorzaken: gedonder in de partij en strategische stemmers. Beiden niet goed voor GroenLinks. Gedonder geeft een verkeerd beeld en dat blijft lang hangen. Strategisch stemmen heeft niets met de kwaliteit van partijprogramma’s te maken maar alles met machtsverhoudingen.

Ongetwijfeld zullen er analyses gemaakt worden, binnen en buiten onze partij. Ik verwacht dat die analyse aan de leden voorgelegd zal worden. En dan gaan we kijken wat we anders kunnen/moeten gaan doen. En ook dan zullen we conclusies trekken over het leiderschap binnen onze partij.

In de tussentijd blijft GroenLinks mijn idealen verwoorden en in daden omzetten, ook met minder zetels. En ik blijf in Fryslân strijden voor Groene en sociale politiek.

Irona Groeneveld