Overlast van ganzen: geen kogels maar witte klaver!

Vanmorgen ontvingen de statenfracties van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging Fryslân een bord met ganzenvlees en een brief waarin ze oproepen iets te doen aan de ganzenoverlast, door middel van afschieten.
En dan kan je die ganzen ook opeten, stelt de vereniging: lekker, gezond en biologisch.
Nu kan ik me voorstellen dat ganzenvlees best lekker is. En de ganzen hebben, voordat ze uit de lucht worden geschoten, een vrij leven gehad. Kom daar maar eens om in de intensieve veehouderij. In die zin wijs ik een geschoten stuk ganzenvlees niet af, hoewel ik liever vegetarisch eet.
Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om de overlast van ganzen en hoe je die oplost. Wij gaan dan niet voor kogels, maar voor witte klaver.

Veel boeren zaaien grote monotone weiden met raaigras in, helaas voor hun, een voedzame lekkernij voor ganzen.. Witte klaver vinden ze echter nog lekkerder en dat lokt de ganzen dan ook bij het raaigras weg.
In Groningen loopt daar nu een proef mee. Gedeputeerde Wiebe van de Ploeg – GroenLinks – heeft daar witte klaver ingezaaid. De provincie Groningen stelt dat afschieten geen zin heeft, omdat de populatie zich dan razendsnel herstelt. Dat wordt door diverse onderzoeken ondersteund.
Dus: een proef met witte klaver in Fryslân en verder zoeken naar manieren om overlast van ganzen terug te dringen zonder dieren te doden