Fryslân eerste gentechvrije provincie

quatrebas.jpgProvinciale Staten van Fryslân hebben woensdag 22 januari 2014 Fryslân ‘gentechvrij’ verklaard, op initiatief van de fractie van GrienLinks. In de uitspraak van de Staten staat dat ‘de provincie zich uitspreekt tegen de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op proefvelden en in commerciële teelt en zich in die zin dus uitspreekt voor een gentechvrij Fryslân’. Het voorstel kreeg een meerderheid van de stemmen achter zich van GrienLinks (Fries voor GroenLinks), SP, PvdA, FNP (Frysk Nasjonale Party), D66 en ChristenUnie. VVD, PVV en CDA stemden tegen.

Het amendement:Amendemint GrienLinks SP PvdA FNP D66 CU oer gentechfrij Fryslân

Retze van der Honing, fractievoorzitter van GrienLinks: “Wij vinden het van belang dat, zeker in een landbouwprovincie als Fryslân, er geen genetisch gemodificeerde gewassen worden geteeld. Het is een duidelijk politiek signaal aan het Rijk en aan het Europese Parlement. Dit is een opstap naar een werkelijk groene, duurzame landbouwprovincie…..


… De techniek van genetische modificatie is ongewenst. De gevolgen van de methodiek zijn onvoorspelbaar en onomkeerbaar. Wetenschappers zeggen zelf, dat er soms effecten optreden van het veranderen van een gen of het inbrengen van een ander gen in een plant, die totaal onverwachts zijn. En we hebben geen idee wat de gevolgen daarvan zijn bij teelt op op proefvelden en in commerciële teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Vermenging van gewassen is een bedreiging van de biodiversiteit. En dat terwijl er ook (zelfs biologische) alternatieven zijn voor de producten die via deze technieken gemodificeerd worden. Niet nodig dus, om zo’n risicovolle techniek toe te passen. ”

De kwestie over gentech speelt ook in de onderhandelingen over handelsovereenkomsten tussen Europa en de Verenigde Staten. De VS vinden dat gentech alle vrijheid moet krijgen, maar de meerderheid van de Europese consumenten zijn zeer kritisch over gg-gewassen. Dat geldt ook voor diverse regeringen en parlementen. Er liggen echter steeds opnieuw verzoeken voor toelating van gg-gewassen. Op dit moment wordt de toelating in de EU van een gg-maissoort (de Herculex oftewel MON1507) besproken. Bedrijven als Monsanto, Pioneer en Syngenta voeren de druk op Europa op, via de onderhandelingen over de handelsakkoorden tussen VS en Europa.

Het voorstel dat op 22 januari 2014 in de Friese Staten is aangenomen, heeft de volgende tekst: “Het standpunt innemen dat de provincie zich uitspreekt tegen de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op proefvelden en in commerciële teelt en zich in die zin dus uitspreekt voor een gentechvrij Fryslân. Daarbij geldt de definitie van het ministerie van ELI En binnen de provinciale mogelijkheden alles te doen Fryslân vrij te houden van de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op proefvelden en in commerciële teelt. ”

8 antwoorden op “Fryslân eerste gentechvrije provincie”

 1. Gefeliciteerd Fryslân.

  Dat nu de rest van Nederland en Europa mag volgen. Zodat heel Europa en liefst de wereld gentechvrije producten heeft.
  Weg met al die valse beweringen van o.a. Monsanto (Hun eigen kantine is gentechvrij).

  Dat iedereen moge inzien dat die grote bedrijven druk uitoefenen en hun macht misbruiken om op handels verdragen en/of politiek hun zin door te drukken.

  Op een betere gezonde wereld.

  Veel liefs aan iedereen, Marcel

 2. jaa groningen hier weg met die rotzooi friesland Gefeliciteerd

  groeten de dokter

 3. Van harte geluk gewenst Friesland! Moge de EU snel ontwaken en meerdere provincies het voorbeeld van Friesland spoedig mogen volgen!

 4. ja dit is mooi idd, GO FRIESLAND 😀 jammer genoeg begrijpen mensen nog steeds niet helemaal hoe het werkt aangezien wind geen grezen kent en kruisbestuiving de normaalste zaak van de wereld is,

  with love…

 5. Wat een prachtig initiatief en geloof in jullie eigen kunnen. Niet wat opgelegd wordt maar dat wat wij willen.

 6. Gefeliciteerd Fryslân!! Tenminste nog een gebied waarvan we de honing kunnen eten.

  Doe voor mij de rest van de wereld er ook maar bij!

  Et ceterum censeo monsanto esse delendum.

 7. Idd proficiat, en maak direct maar heel NL gentech vrij…

 8. Gefeliciteerd Fryslân! Als inwoner van Flevoland maak ik mij sterk voor Flevoland als tweede gentechvrije provincie.

Reacties zijn gesloten.