Stop kernafval niet in de bodem!

kernafval Op maandagavond 2 februari aanstaande wordt er in dorpshuis de Drijscheer in Alteveer (provincie Groningen) een bijeenkomst gehouden over de opslag van kernafval in zoutkoepels. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door GroenLinks in Groningen. Het is een vervolg op de drukbezochte bijeenkomst in oktober vorig jaar, gehouden in Stadskanaal, waar is gebleken dat er veel behoefte is aan informatie over dit onderwerp.

Alle lidstaten van de Europese unie moeten uiterlijk in augustus 2015 een nationaal programma rond de eindberging van radioactief afval voorleggen aan de Europese commissie. Onduidelijk is hoe en op welke manier de bevolking hierover wordt geïnformeerd. In het noorden van Nederland komen een aantal gebieden eventueel in aanmerking voor ondergrondse opslag van radioactief afval, waaronder locaties in de omgeving van Stadskanaal en Pieterburen.

GroenLinks heeft al aangegeven geen ondergrondse opslag van kernafval te willen, temeer omdat experimenten hiermee, onder andere in Duitsland niet succesvol zijn, bijvoorbeeld door lekkende vaten.

Tijdens de bijeenkomst zullen een tweetal sprekers de huidige stand van zaken bespreken. De heer Ewoud Verhoef is plaatsvervangend directeur van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). Deze organisatie houdt zich onder andere bezig met de bovengrondse opslag van radioactief afval Ook de heer Herman Damveld zal weer aanwezig zijn. De heer Damveld is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. De heer Damveld kan ook ervaringsdeskundige genoemd worden, hij heeft inmiddels meerdere opslaglocaties voor radioactief afval in het buitenland bezocht.

De organisatie van de avond is in handen van een aantal regionale afdelingen van GroenLinks Groningen in samenwerking met de provinciale statenfractie van deze partij. Uiteraard staat de avond open voor iedereen die belangstelling heeft voor dit onderwerp. De avond wordt gehouden in dorpshuis De Drijscheer, Keiweg 1 in Alteveer en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Voor meer informatie: Hendri Meendering (Fractievoorzitter GroenLinks Vlagtwedde / kandidaat statenlid GroenLinks Groningen) 06-30863583, h.meendering@xs4all.nl