Campagnenieuwsbrief: de dag na de uitslag – de komende vier jaar zichtbaar en strijdbaar

Na weken van campagne voeren is er gisteren dan eindelijk gestemd voor Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer.
Aan alle mensen die campagne hebben gevoerd: dank! We waren zichtbaar in de provincie, hebben veel mensen gesproken en mooie acties uitgevoerd.
Zonder jullie allemaal was dat niet mogelijk geweest. En het was geweldig om op de uitslagenavond in het provinciehuis zo veel GrienLinksers te treffen en samen gespannen naar het scherm te staren.
Een terugblik op de campagne kan je hier vinden

Jammer genoeg was de uitslag teleurstellend.

Landelijk gezien was er in 1 provincie winst (Zeeland) en in drie provincies verlies (Gelderland, Limburg en Fryslân). In de Eerste Kamer gaan we daardoor van 5 naar 4 zetels. Bram van Ojik is daar tevreden over, zeker vergeleken met het resultaat van de Tweede Kamer verkiezingen. Het herstel consolideert, schrijft Bram vandaag.
Fryslân is één van de drie provincies waar in Provinciale Staten verlies wordt geleden. We zijn terug gegaan van 2 naar 1 zetel en er is geen hoop op een restzetel. Daar balen we enorm van.

We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt en veel bereikt. En een mooie campagne gevoerd. Jammer genoeg kostte de gemiddeld (pak hem beet) 1,3 % landelijke daling van de stemmen voor GroenLinks ons de tweede zetel. Toch zullen jullie de komende vier jaar van ons blijven horen. Want GrienLiInks spreekt wel namens 10.000 stemmers. Met 1 zetel gaan we anders werken. Hoe precies, dat gaan we de komende week bekijken. En daarna gaan we er weer tegenaan!

Vanuit het kernteam campagne en de fractie nogmaals dank voor alle inspanningen. We gaan nog evalueren en die resultaten kunnen we samen bespreken in een Algemene Ledenvergadering.

hartelijke groet,

namens fractie en campagneteam
Irona Groeneveld
Retze van der Honing