GrienLinks: “Opcenten niet bij voorbaat verlagen”

johanDe onderhandelaars van de partijen die deze week bezig zijn met de coalitie-besprekingen, doen er verstandig aan, zo snel mogelijk het nieuwste rapport van de Noordelijke Rekenkamer (NRK) te lezen. Daaruit blijkt dat de onderhoudskosten van wegen, ‘kunstwerken’ en vaarwegen de komende jaren zullen stijgen. Dan mogen de onderhandelaars wel dubbel nadenken, voor ze eventueel beslissen de opcenten op de wegenbelasting te verlagen.

Dat is de eerste conclusie die GrienLinks-statenlid Retze van der Honing uit Beetsterzwaag trekt uit genoemd rapport, dat maandagavond door de NRK aan statenleden is gepresenteerd. Zijn tweede conclusie: administratief lijkt de provincie het beheer van vooral kunstwerken (zoals bruggen, sluizen en aquaducten) niet goed op orde te hebben. “De NRK meldde maandagavond dat er wel drie verschillende aantallen kunstwerken van de provincie in omloop zijn. Deze wantoestand doet denken aan de puinhoop bij het grondbeheer enkele jaren geleden. Hier moet zo snel mogelijk helderheid over komen.”