Van der Honing fel tegen PVV en Eizema over vluchtelingen

dommevraag
GrienLinks-statenlid Retze van der Honing was woensdag 23 september 2015 zo ongeveer de enige in de Friese Staten die consequent met PVV-ers én met ex-PVV-er Jitske Eizema fel in debat ging over het opvangen van vluchtelingen in Fryslân. Diverse andere statenleden liepen demonstratief weg toen Eizema onder andere zei dat “de Friezen voorop moeten staan, de mensen die ons gekozen hebben.”

Max Aardema, Harrie Graansma (beiden PVV) en Eizema verzetten zich tegen het opvangen van vluchtelingen en de (financiële) steun die de provincie Fryslân daar zo nodig aan geeft. Aardema stelde dat het “voor een groot deel economische gelukszoekers” betreft, “en mogelijk door terroristische organisaties gestuurde personen.”
Retze ging daar fel tegenin. “De wereld staat op een paar plekken in brand. Mensen gaan op de vlucht voor IS en Assad, mensen zoeken veiligheid. Wij maken onderdeel uit van deze wereld, wij dienen hen bij te staan.”
De Staten namen deze motie aan (zonder steun van de PVV en Eizema): 2015-09-23_Huisvesting statushouders_Motie

Via deze stream kun je de Statenvergadering terugzien. Het debat over de vluchtelingen begint op ongeveer 1.36 uur. De botsing tussen PVV’er Aardema en Retze van der Honing op 2.00 uur. De bijdrage van Retze op 2.30 uur en de bijdrage van de afgesplitste PVV’er Eizema op 2.38 tot 2.48.

Graansma stelde dat ziekte, honger en ellende van alle tijden is. “Der is niks nijs! Wat tinke jo op te lossen?” Van der Honing: “Natuerlik is it net foar’t lêst dat der flechtlingen binne. En it is ek net de earste kear dat der minsken binne dy’t harren helpe wolle, dy’t harren humaan opstelle. En dan binne der ek altyd minsken, lykas fan jo partij, dy’t sizze: ‘opsodemiterje!’ Mar dat neam ik ûnminsklik!”

Gedeputeerde Klaas Kielstra (VVD) vertelde de statenleden dat het college van GS ongeveer driekwart miljoen euro beschikbaar heeft voor het ‘herbestemmen’ van bijvoorbeeld kantoorgebouwen, waar dan ook asielzoekers in kunnen worden opgevangen. “De Friese gemeenten zijn hiervan op de hoogte gesteld. We hebben nog geen aanvragen gehad om van deze financiële steun gebruik te maken.”
Intussen is bekend dat er vluchtelingen tijdelijk onderdak krijgen in een sporthal in Heerenveen (de Blauwwithal, voor maximaal 200 personen) en in Harlingen (de Waddenhal, voor maximaal 160 personen). In Sneek komt een nieuw AZC en wellicht ook in Dokkum, mogelijk op de plek waar daar al eerder een AZC heeft gestaan.

2 antwoorden op “Van der Honing fel tegen PVV en Eizema over vluchtelingen”

  1. Prima inbreng van Retze van der Honing. Goed zoals hij die PVV-ers de spiegel voorhield. Actieve inzet voor het vluchtelingenprobleem past ons heel goed als GL. In dat verband vind ik de aangenomen motie nogal tandeloos. Iedereen – behalve de PVV – was dan ook voor. Maar wat gebeurt er effectief? Dat budget om leegstaande kantoorgebouwen aan te pakken zou vanaf vandaag gebruikt moeten worden!

    Als je ziet hoe traag bv Leeuwarden is. Schande! Een “noodopvang” aankondigen en die dan pas over 3 weken klaar hebben. Het is niet te hopen dat we hier ooit een overstroming of zo krijgen, want dan staan we mogelijk 3 weken in de kou. Slechte beurt van Leeuwarden! En complimenten voor Heerenveen en Harlingen.

  2. Oooooh ja, heerlijk om het te volgen en jammer dat het niet op beeld staat. Heb net een vet compliment gegeven via facebook voor jullie beleid, maar sta ook wel weer open voor een tegen geluid alhoewel ik er van gruwel.. Gewoon diep adem halen en weer verder gaan….

Reacties zijn gesloten.