Discussie over regenboogvlag op provinciehuis

Gebakken door Maaike de Lang D66
Gebakken door Maaike de Lang D66
‘De Nederlandse vlag staat voor alle Nederlanders en artikel 1 van de Grondwet zegt al dat we allemaal gelijk zijn voor de wet’. ‘Een vlag hijsen is een symbool’. ‘Waarom de LHBT gemeenschap als ‘anders’ benaderen, die zou geen aparte positie in moeten nemen’. ‘Want waarom deze mensen en niet een vlag voor wereldmeisjesdag (zelfde dag als ‘coming out day’)’. Dit waren de belangrijkste argumenten van een meerderheid van de Staten om op 28 september 2016 tegen het hijsen van de regenboogvlag op ‘coming-out day’ te stemmen.

“Wij willen dat wel”, zegt Retze van der Honing, “Juist om te laten zien als overheid dat iedereen er bij hoort. Juist in deze tijd waar uitsluiting en discriminatie weer toeneemt, willen we dat de overheid uitstraalt: je hoort erbij.” GrienLinks, D66 en PvdA dienden samen – tevergeefs dus – een motie in, om van Friesland een regenboogprovincie te maken. De vlag hijsen was daar een symbool van.

Lees hier de reactie van Retze van der Honing; “Discriminatie gaat niet weg door het te negeren” op een brief van CDA Statenlid Teus Dorrepaal